AP: “Sve oči uprte na krizu u Ukrajini, a Putin šalje obaveštajca na Balkan”

0
EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

(Beta) – Sve oči uprte su u Ukrajinu i moguću rusku invaziju na tu državu, a predsednik Rusije Vladimir Putin šalje glavnog obaveštajca Nikolaja Patruševa na Balkan gde Moskva pokušava da zadrži svoj uticaj, pre svega preko svog saveznika Srbije, piše američka novinska agencija AP.

Srpski provladini mediji preneli su danas da sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev sastaće se 28. februara u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zvanična Moskva se nije oglasila po tom pitanju.

Zvaničnici iz Albanije, BiH i Kosova odbacili su navode da borci sa tih teritorija idu kao plaćenici u Ukrajinu na čijoj se strani bore protiv proruskih separatista. O tim navodima koje je ranije izneo ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, najavljeno je da će biti reči na sastanku Vučića i Patruševa.

O tome se, piše AP, razgovaralo i na sednici Saveta bezbednosti kojom je danas predsedavao Vučić.U Ukrajini je ranije na frontu bilo i Srba, ali na proruskoj strani.

Srbija je zvanično proglasila neutralnost u tenzijama na istoku Ukrajine. Međutim, srpski mediji pod kontrolom države direktno podržavaju Moskvu u krizi, “prenoseći rusku propagandu bez ikakvih pitanja”, piše AP.

Iako formalno teži članstvu u Evropskoj uniji, Srbija je odbila da uskladi svoju spoljnu politiku sa njom i umesto toga je ojačala svoje političke, ekonomske i vojne veze sa Rusijom i Kinom.

Vučić, predsednik koji sve više naginje autokratiji, započeo je izbornu kampanju prošle nedelje izjavom da sve dok je na vlasti Srbija nikada neće ući u NATO i da će održavati bliske veze sa Moskvom i Pekingom.