AP: “Srbi protestuju zbog ponovnog uvođenja protivepidemijskih mera”

0
(BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIC/DS)

Hiljade ljudi protestuju zbog najave predsednika Srbije da će zabrana kretanja biti ponovo uvedena pošto je ta zemlja prijavila najveći broj umrlih u jednom danu od koronavirusa – piše noćas američka agencija AP.

Policija je ispalila suzavac na demonstrante, a neki su uzvikivali “Ostavka! Ostavka!”, piše u izveštaju.

AP konstatuje da su neki nakratko uspeli da uđu u Dom Narodne Skupštine Srbije, ali ih je policija izbacila. Demonstranti su na to reagovali bacajući baklje, kamenje, flaše i jaja na policiju.

Agencija prenosi da je u utorak popodne predsednik Aleksandar Vučić situaciju sa zarazom u Beogradu nazvao “alarmantnom” i “kritičnom”, jer su gradske bolnice na ivici kapaciteta. Vučić je rekao da će vlada obnoviti policijski čas od petka “verovatno” od 18:00 u petak do 05:00 u ponedeljak, i da neće moći da se na javnom mestu okuplja više od pet ljudi, dodaje AP.

“Mnogi krive autokratskog srpskog predsednika za ukidanje prethodnih zabrana kako bi se učvrstio na vlasti putem parlamentarnih izbora” 21. juna, “što je on negirao”, piše u izveštaju.

Fudbalska i teniska takmičenja su priređena pred prepunim tribinama, a izbori održani, uprkos upozorenjima stručnjaka da bi masovni skupovi bez socijalnog distanciranja mogli da dovedu do novog koronavirusnog talasa, piše AP.

Ministarstvo zdravlja Srbije, navodi AP, saopštilo je u utorak da je u Srbiji za 24 sata umrlo 13 ljudi, a potvrđeno je 299 novih slučajeva KOVID-19. To je dovelo do 16.719 potvrđenih slučajeva zaraze i 330 smrtnih slučajeva povezanih s virusom od početka pandemije u Srbiji, gde je početna zabrana kretaja, jedna od najstrožih u Evropi, “prešla na gotovo potpuno otvaranje početkom maja”, konstatuje agencija.

(Beta)