AP: Snimci pokazuju da je Peking krio informacije o koronavirusu, Kina negira da je sa odlaganjem obaveštavala SZO

0
Xie Huanchi / Xinhua News / Profimedia

Snimci sa internih sastanaka u SZO pokazali su da je ta organizacija jedva dobila od Kine preko potrebne informacije na početku pandemije koronavirusa.

Što je u suprotnosti sa prvobitnim pohvalama koje je SZO uputio Pekingu.

Tokom januara, Svetska zdravstvena organizacija javno je hvalila Kinu zbog, kako je nazvala, brzog odgovora na novi koronavirus. Više puta se zahvalila kineskoj vladi što je „odmah“ podelila genetsku mapu virusa i ocenila da su njen rad i posvećenost transparentnosti „vrlo impresivan“. Ali iza kulisa, priča je sasvim drugačija, bilo je značajnih kašnjenja od strane Kine i frustracija među zvaničnicima SZO zbog toga što nisu dobili informacije potrebne za borbu protiv širenja smrtonosnog virusa, saznaje Associated Press. Uprkos hvalospevima, Kina je ustvari virusnu mapu ili genom virusa objavila više od nedelju dana nakon što su tri različite vladine laboratorije u potpunosti dekodirale informacije. Prema desetinama intervjua i internih dokumenata, kriva je kontrola informacija i konkurencije u kineskom sistemu javnog zdravstva.

Snimci sa sastanka u koje je agencija AP imala uvid, prikazuju zvaničnike kako se 6. januara žale da Peking ne deli sa ostatkom sveta podatke potrebne da bi se procenio rizik koji virus predstavlja za ostatak planete.

Kina je tek 20. januara priznala da je korona virus zarazan, a 30. januara SZO je proglasio globalnu opasnost.

“Radimo sa vrlo malo informacija. To nikako nije dovoljno da bismo pripremili plan”, rekla je Marija Van Kerhove, epidemiolog i tehnički voditelj SZO tokom pandemije Kovida-19.

Šef SZO u Kini Gauden Galea kaže na jednom od snimaka da od Kine dobijaju informacije 15 minuta pre nego što se one objave na CCTV-u.

Kako se navodi, ovaj izveštaj stiže nakon rastućeg nezadovoljstva međunarodne zajednice zbog kineske reakcije na korona virus i početak je nezavisne istrage o poreklu virusa koji je dosada zarazio više od šest miliona i ubio više od 375.000 ljudi širom sveta.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan negirao je navode američke agencije AP da je Kina sa odlaganjem obaveštavala SZO.

Kako je rekao, izveštaj AP je netačan, prenosi Rojters.