AP: Slabi su izgledi da će Senat da osudi Trampa

0

 (Beta) – Senat SAD gotovo izvesno neće osuditi bivšeg predsednika države Donalda Trampa, optuženog da je podsticao na pobunu pristalice koje su upale u Kongres, ocenjuje američka agencija Asošiejted pres.

Sudjenje Trampu u Senatu počinje u utorak, nakon što je Predstavnički dom izglasao njegov opoziv 13. januara, po optužnici da je podsticao na pobunu pristalice koje su upale u Kongres SAD 6. januara, u vreme zasedanja na kojem je kasnije te noći potvrdjena pobeda demokrate Džozefa Bajdena na izborima.

U nemirima tokom četvoročasovne okupacije Kongresa od Trampovih pristalica poginulo je pet osoba.

Neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu na mitingu u Vašingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima 3. novembra i pozivanjem pristalica da se “djavolski bore” protiv izbornih rezultata i da idu do obližnje zgrade parlamenta na Kapitol hilu.

Da su slabi izgledi da Tramp bude osudjen u Senatu, AP ocenjuje na osnovu toga što su mnogi članovi njegove Republikanske stranke, koji su ga prvobitno oštro krtitikovali zbog te izjave na protestu 6. januara, u medjuvremenu ublažili stav.

Ta promena stava bila je očigledna na takoreći “probnom glasanju” 26. januara, kada je svega pet senatora Republikanske stranke glasalo protiv predloga da bivšem predsedniku ne bude sudjeno u Senatu.

Da bi Tramp bio osudjen, 67 od 100 senatora treba da glasa za usvajanje optužnice za “podsticanje na pobunu”.

Ako za osudu bude glasalo svih 50 senatora iz redova Demokratske stranke, protiv Trampa bi moralo da se izjasni i najmanje 17 njegovih republikanaca.

Iako se zvanično naziva sudjenjem, proces u Senatu nije pravni, već politički, a kazna za osudjenog je momentalno razrešenje sa dužnosti predsednika.

Dok neki članovi Kongresa navode da je sudjenje Trampu neustavno, jer on više nije na funkciji, sa tim se ne slažu demokrate i mnogi pravni stručnjaci, navodi AP.

Advokati odbrane su već ukazali da će osporiti ustavnost procesa jer Tramp više nije u Beloj kući.

Demokrate medjutim navode da bi Senat, u slučaju osudjujuće presude, mogao da zabrani Trampu da obavlja javne funkcije u budućnosti.

Da bi Trampu posle osudjujuće presude bilo zabranjeno kandidovanje za šefa države, senatori bi morali ponovo da glasaju, ali bi tada bila dovoljna prosta većina, za razliku od predstojećeg procesa.

Pošto i demokrate i republikanci imaju po 50 senatora, odlučivao bi glas predsedavajuće Senatu, a to je po funkciji potpredsednica SAD, demokrata Kamala Haris.

Dva univerzitetska profesora prava, Brus Akerman i Džerard Maljoka (Magliocca) naveli su nedavno u listu Vašington post da bi Kongres, ako Tramp bude oslobodjen, mogao da se pozove na odredbu 14. amandmana na Ustav SAD koja zabranjuje obavljanje funkcije na saveznom nivou osobama koje su “bile deo pobune protiv” Ustava.

Trampu bi bilo zabranjeno da ponovo bude kandidat za predsednika ako bi se većina članova oba doma Kongresa izjasnila na novom glasanju da je bio deo pobune. Da bi takav ishod kasnije bio poništen i Trampu dozvoljeno da bude kandidat za Belu kuću, u budućnosti je potrebna dvotrećinska većina u svakom od dva doma Kongresa, prenosi AP.

Neizvesno je koliko će trajati sudjenje Trampu. Demokrate žele da traje kratko, nedelju dana ili dve, kako bi Bajden mogao da nastavi sa sprovodjenjem svog ambicioznog programa.

Sudjenju će predsedavati najstariji senator, demokrata Patrik Lihi (Leahy).

Prema Ustavu SAD, kada se sudi aktuelnom predsedniku, proces mora da vodi predsednik Vrhovnog suda SAD, ali pošto Tramp više nije na funkciji, predsedavaće najstariji senator, čija je uloga pretežno ceremonijalna, navodi Glas Amerike.

Optužnicu protiv Trampa predstaviće devetočlani tim takozvanih “tužilaca”, demokrata iz Predstavničkog doma, koje će predvoditi profesor ustavnog prava Džejmi Raskin.

Tužiocima neće biti lako da ubede republikance da glasaju protiv Trampa.

Oni tvrde da nemira ne bi bilo bez Trampa i da on mora da bude proglašen odgovornim za nasilje.

U dokumentu koji su podneli prošle nedelje, tužioci su koristili fotografije kojima je dokumentovano nasilje, ali i emotivne tvrdnje u prilog Trampove krivice.

Očekuje se da će tužioci puštati video snimke napada na Kongres tokom procesa u Senatu, navodi AP.

Porotu čini svih 100 senatora. Njima tokom procesa nije dozvoljeno da postavljaju pitanja, ali to mogu da učine preko predsedavajućeg Lihija.

Trampovo svedočenje nije izgledno, navodi AP. On je preko advokata odbio zahtev tužilaca da svedoči, a u ovom trenutku se ne očekuje da će dobiti obavezujući poziv.

Bivši američki predsednik više nema ni pristup društvenoj mreži Tviter, koju je obilato koristio kada mu je Senat prvi put sudio nakon što je Predstavnički dom izglasao njegov opoziv u decembru 2019. godine.

Tramp je jedini američki predsednik čiji je opoziv (impeachment) dva puta izglasao donji dom Kongresa. Pre Trampa, Predstavnički dom je opozvao predsednike Endrjua Džonsona 1868. i Bila Klintona 1998. godine, ali ih je Senat oslobodio optužbi.

U slučaju neočekivane osudjujuće presude u predstojećem procesu, Tramp bi postao prvi predsednik SAD koga je Senat osudio po optužnici Predstavničkog doma.