„Izbori u Beogradu, glavnom gradu Srbije, biće ponovljeni nakon protesta zbog navodne izborne krađe na decembarskim izborima“, piše američka novinska agencija Asošijeted pres (AP).

U izveštaju AP se navodi da saopštenje o ponovljenim izborima „dolazi nakon višemesečnih rastućih političkih tenzija koje su izbile nakon što je desničarska Srpska napredna stranka proglasila pobedu na izborima 17. decembra“.

Međutim glavna opoziciona koalicija, Srbija protiv nasilja je to osporila, tvrdeći da im je oduzeta pobeda u Beogradu i da su parlamentarni izbori koji su održani u isto vreme, takođe sporni zbog velikih nepravilnosti.

Predsednik Vučić i njegova partija su negirali da je bilo ikakvih nepravilnosti, odbacujući navode o izbornoj krađi kao „izmišljotine usmerene na destabilizaciju Srbije“.

Međutim međunarodni posmatrači izbora su ranije ove nedelje saopštili da su decembarski izbori održani u „nepravednim uslovima“, delom zbog predsednikovog ličnog učešća i sistemskih prednosti za vladajuću stranku, podseća AP.

Opozicija i pojedini posmatrači lokalnih izbora su tvrdili da su birači iz inostranstva dodavani na biračke spiskove u Beogradu i da su na dan izbora dovezeni autobusima da glasaju za vladajuću stranku, piše u izveštaju agencije.

Dodaje se da je Kancelarija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) precizirala da je glasanje bilo „narušeno oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa“.

Naveden je set preporuka koje Srbija treba da ispuni pre sledećeg glasanja.

Nije još sasvim jasno kada će novi izbori biti održani.

Opozicioni političari pozdravili su izveštaj OEBS uz tvrdnju „da je najava novih izbora pokazala da je Vučićeva stranka poražena u Beogradu“, posle decenijske vladavine.

Srbija je zemlja kandidat za pristup Evropskoj uniji, ali predsednik Vučić se suočava sa optužbama za smanjivanje demokratskih sloboda otkako je došao na vlast pre više od jedne decenije, podseća na kraju izveštaja AP.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.