Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo rekao je za RTS da informacije koje su se pojavile u javnosti da je nešto dogovoreno što izlazi iz okvira onoga o čemu se priča u Skupštini ne odgovara istini.

Drugi međustranački dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta održan je 14. i 15. novembra u Narodnoj skupštini Srbije. 

Pozivamo vladajuću koaliciju da više ne gubi vreme i počne sprovođenje reforme, a opoziciju koja bojkotuje Skupštinu da se vrati u parlament i uključi u dijalog – to je posle drugog sastanka vlasti i opozicije u prisustvu evroparlamentaraca izjavila Tanja Fajon. 

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno društvo rekao je da su neke stvari urađene, i dobro je što su, a osim dva evropska poslanika koja su bila na prethodnom dijalogu, sada tu i Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, koji će se baviti Srbijom.

Prema njegovim rečima, to je dobro – ne da se pojača delegacija, već da se na jedan jasniji način govori o tome šta je sprovedeno.

„Imali smo pred sobom i tabelu o tome šta je spovedeno i šta treba da se uradi, a neka nova pitanja su stavljena na sto od strane pregovarača, što je dobro. Neka od pitanja jesu i prihvaćena, tako da to i liči na pregovore. Imate pravila po kojima se ona sprovode“, rekao je Antonijević i dodao da su gledaoci naučili šta su pravila Četam hausa, pa će videti da li će ih sprovoditi u kući.

Prema saznanjima pojedinih medija, kažu da su evropski parlamentarci uvažili neke od sugestija stranaka koje ne učestvuju u dijalogu i kada je reč o pomeranju datuma izbora.

Antonijević kaže da ne vidi ništa sporno, s obzirom na to da morate imati potpunu sliku da se evropski parlamentarci vide i sa onima koji ne žele zbog bojkota Skupštine da dođu na sastanak.

„Datum se ne pominje“ 

„Informacije koje su se pojavile u javnosti da je nešto dogovoreno što izlazi iz okvira onoga o čemu se priča u Skupštini ne odgovara istini.

Dobro je da se čuju i jedna i druga strana. Sve ono o čemu se govori u izmenama u sastavu REM-a, tri plus jedan, kako je sada dogovoreno, od devet članova četiri će biti zamenjena, kako je na stolu i kako je prihvaćeno sa druge strane i neka druga pitanja kako se otvaraju. Mislim da to nije loše“, rekao je Antonijević.

Govoreći o datumu izbora, Antonijević kaže da je govorio o mogućnosti po zakonu i po Ustavu da do 3. maja budu održani izbori. 

„Sve ono što je dogovoreno na sastanku stavljeno je i u zaključke i u saopštenja koja su izdali evropski parlamentarci, datum se ne pominje, tako da je to jasan odgovor“, kaže Antonijević, koji veruje da će se o tome govoriti na narednom okruglom stolu u decembru.

Antonijević kaže da je lista zadataka prilično velika.

„Malo je neslaganje o viđenju šta je sve sprovedeno u potpunosti, šta delimično, šta uopšte nije ni započeto.

Evropski parlament je stao na stanovište da je još mnogo toga potrebno uraditi da bi se prva lista sprovela, nova pitanja se stavljaju na sto da se otkoči ceo proces i da bi ovo izgledalo kao pravi proces koji može dovesti do promene izbornih uslova i staviti znak jednakosti između onih koji žele da učestvuju na izborima“, zaključio je Antonijević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.