Antivladini demonstranti blokirali most u Budimpešti zbog poreskog zakona

0
Beta/(AP Photo/Anna Szilagyi)

(Beta-AP) – Antivladini demonstranti u Madjarskoj blokirali su danas u vreme jutarnjeg špica jedan od glavnih mostova u Budimpešti, u najnovijem od niza protesta protiv nedavnih promena poreskog zakona zemlje koji traju gotovo nedelju dana. 

Demonstranti uglavnom dostavljači hrane na biciklima i motorima blokirali su saobraćaj u oba pravca na jednom od glavnih mostova preko Dunava u Budimpešti.

Mnogi od demonstanata su nezavisni preduzetnici pogodjeni promenama usvojenih u madjarskom parlamentu prošle nedelje i koje će po njihovom uverenju imati za posledicu veliki porast poreza ili gubitak radnih mesta.

Talas demonstracija sve više postaje antivladin od kada je počeo 12. jula. Gotovo svaku noć od tada hiljade demonstranata izlazilo je u centar Budimpešte, blokiralo ulice i glavne raskrsnice tražeći povlačenje zakona.

Madjarska vladajuća partija Fides koju vodi nacionalistički premijer Viktor Orban iskoristila je svoju većinu u parlamentu prošle nedelje da usvoji promene koje se odnose na popularni poreski plan poznat kao KATA. Tim planom se dozvoljava malim firmama i frilenserima kao što su dostavljači da plaćaju nizak paušalan porez.

Zakonom koji stupa na snagu 1. septembra biće pogodjena većina od oko 450.000 zaposlenih koji koriste ovaj plan.

Mnogi demonstranti vide taj potez kao na brzinu usvojene mere štednje za radnike u vreme kada je madjarska valuta rekordno slaba prema dolaru i evru i kada zemlja beleži najvišu inflaciju u gotovo 25 godina.

Organizatori, spontano formirana grupa kurira za dostavu tražili su od opozicionih partija da se ne pojavljuju na demonstracijama. Najavila su dalje proteste sutra i u sredu, a dodatni protesti planirani su za kasnije danas u Segedu i Njiredjhazi.