Antivakseri upali u studio vesti slovenačke nacionalne televizije

0
Screenshot RTS

U zgradi RTV Slovenija sinoć se dogodio incident kada su demonstranti koji se protive vakcinaciji upali u studio Informativnog programa. Policija je intervenisala i iz zgrade izbacila dvadesetak demonstranata.

Incident se dogodio u 20.30, kada su demonstranti – koji su četiri meseca ispred zgrade televizije – zahtevali da u programu iznesu svoju istinu o koronavirusu, upali u studio Informativnog programa.

“Današnjim nasilnim upadom u prostorije Televizije Slovenija, demonstranti su grubo zloupotrebili pravo na mirni protest. Očekujemo odlučnu akciju nadležnih institucija. Nakon višemesečnog uznemiravanja, fizički upad i napad na RTV Slovenija nisu samo napad na našu instituciju, već i na slobodan i nezavisan novinarski rad, što je jedan od temeljnih postulata demokratije”, ističe se u saopštenju RTV Slovenije.

“Svako demokratsko društvo mora da ima nultu toleranciju prema ovakvim incidentima. Poštujemo slobodu govora i zahtevamo da svi poštuju našu dužnost prema profesionalnom radu, osnovne civilizacijske norme i osnovno pravo naših zaposlenih na lično dostojanstvo, integritet i bezbednost”, dodaje se u saopštenju.

Glavna urednica Informativnog programa TV Slovenija Manica Janežič Ambrožič poručila je da od maja upozoravaju na stanje ispred zgrade televizije i da demonstranti uznemiravaju zaposlene i goste programa.

“Već smo poslali nekoliko prijava policiji. Nadam se da je ovo otrežnjujuće za sve i da će nas zaštititi. Ovo je nedopustiv napad na medije, novinarstvo i demokratiju”, naglasila je Manica Janežič Ambrožič.