“Antivakseri i antirudari”, “izvlačenje iz konteksta”, “čemu pominjanje Đinđića”: Odjeci ekološkog protesta u Beogradu

1
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

(Beta) – Organizacije i pojedinci okupljeni oko Ekološkog ustanka saopštili su danas da na društvenim mrežama kruže “slobodne interpretacije rečenica” izvučenih iz govora sa protesta “Ustanak za opstanak”, a optužbe koje tim povodom dolaze od pojedinih političkih aktera ocenili su kao “zlonamerno zanovetanje”.

“Onima koji se i posle svega osete uvredjenim, savetujemo da pogledaju svojim očima snimke celog protesta, oslobode se cinizma, pronadju optimizam i priključe se zajedničkoj borbi za zajedničko dobro”, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, protest je protekao “mirno i bez nasilja”, a povodom incidenta koji se dogodio prilikom blokade Brankovog mosta, ističu da je skup “uredno prijavljen policiji”.

“Naime, iz nepoznatih razloga, saboraćaj je umesto u korenu, zaustavljen na samom kraju mosta u pravcu ka centru grada, a policija nije reagovala kako bi fizički napravila barijeru izmedju automobila i više hiljada ljudi”, piše u saopštenju.

Kako su istakli, osim nekoliko verbalnih razmena, obe strane uspele su da “mirno dočekaju kraj skupa”.

Ekološke organizacije i inicijative organizovale su u subotu protest “Ustanak za opstanak” u centru Beograda, nakon kog su na više od sat vremena, kao “opomenu”, blokirali Brankov most.

Prethodno je Ana Brnabić, premijerka Srbije, izjavila da na ekološkom protestu u Beogradu “nije mnogo toga čula što ima veze sa ekologijom, ali je videla mnogo smeća koje je ostalo iz tih ekologa”.

“Pogledaću još jednom pažljivo i sve ono što ima veze sa ekologijom uzeću u razmatranje sa pažnjom”, rekla je Brnabić tokom obilaska nekadašnje zgrade Ložionice, na pitanje o zahtevu sa jučerašnjeg ekološkog protesta da se ponište sve obaveze prema kompaniji Rio Tino.

VUČIĆ O ANTIRUDARIMA

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su se pored “snažnog i organizovanog antivakserskog pokreta”, u Srbiji pojavili i “antirudari i antiputari”.

Komentarišući jučerašnji ekološki protest u Beogradu, Vučić je ocenio da je u Srbiji prisutna pojava “biti protiv bilo čega”.

“Pre 10 dana su na pojedinim medijima rekli da nam ne treba treća doza vakcine protiv korona virusa, a onda su pitali zašto kasnimo sa trećom dozom. Imamo snažan i organizovan antivakserski pokret, a juče smo saznali da imamo i antirudarski pokret koji bi hteo da se ukinu rudari i termoelektrane pa da nemamo struje. Tako je to kad nemate politiku”, ocenio je Vučić.

Kazao je da su organizatori jučerašnjeg protesta najavljivali “ne znam koliko ljudi” a da ih najviše u jednom trenutku bilo 4.070.

“To nije mali broj, morate poštovati i 3.000 i 4.000 ljudi i tu temu moramo veoma ozbiljno uzeti u obzir. Bolji standard i veća zaposlenost dovode do pitanja čistog vazduha na koje moramo dati najpametniji odgovor”, kazao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle otvaranja fabrike Leoni u Kraljevu.

Komentarišući jedan od zahteva učesnika protesta da se ponište obaveze prema kompaniji Rio Tinto, Vučić je kazao da je “bivša vlast” omogućila toj kompaniji da “bez dinara” dobije istražna prava još 2003. godine.

“Za razliku od nekih drugih, kakve ja obaveze imam prema Rio Tintu? Nemam nikakve obaveze ni prema kome. Djilas, Jeremić i Dulić su im dali istražna prava da od 2003. bez dinara udju u Srbiju”, rekao je Vučić.

Ponovio je da se u narednim mesecima neće dešavati “nikakve nove” aktivnosti te kompanije u Srbiji.

“Čekamo da nam Rio Tinto pokaže kakve su njihove ideje pa je moguće da ćemo onda reći da to može imati smisla, ali ni tada nećemo donositi odluke a da ne pitamo narod, a ne biznismene poput Djilasa ili Ćute. To svakako neće biti u mesecima pred nama”, rekao je predsednik Srbije.

ĆUTA O ĐINĐIĆU

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta prokomentarisao je za Nova.rs događaje sa Ekološkog ustanka na kome je jedan od najkontroverznijih govornika bio Vitomir Vidović, koji je pominjao ubijenog premijera Zorana Đinđića, prenosi portal nova.rs.

„Gospodin Vitomir Vidović, redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, pozvan je da govori kao ekspert iz oblasti poljoprivrede i kao neko ko je aspolutno protiv projekta ‘Jadar Rio Tinto’, o čemu je bilo reči prilikom njegovog susreta sa meštanima Gornjih Nedeljica, čemu sam i lično prisustvovao“, kaže Ćuta za naš portal i dodaje:

„Jučerašnje pominjanje pokojnog premijera Zorana Đinđića od strane profesora Vidovića na protestu, koji smo organizovali, smatram aspolutno neprimerenim. Đinđić, šta kod ko mislio o njemu, na šta svako od nas ima aspolutno pravo, ubijen je zato što je slobodno mislio i govorio“, zaključio je Jovanović.

Podsetimo, na skupu koji je juče održan, jedan od govornika, Vitomir Vidović, izjavio da je Zoran Đinđić „kriminalizovao zakone o privatizaciji i prodao fabrike u bescenje“.

Demokratska stranka zatražila je juče od organizatora „Ekološkog ustanka” da se ograde od, kako je navedeno, sramnih poruka koje su poslate na današnjem skupu u Beogradu.

„Očekujemo da to hitno urade ukoliko nam je isti protivnik i cilj – mafijaški režim koji je uzurpirao državu uspostavljanje vladavine prava, izgradnja institucija i normalizacija života u srpskom društvu“, saopšteno je iz DS.

Na skupu je jedan od govornika, Vitomir Vidović, najavljen kao profesor Poljoprivrednog fakulteta, izjavio da je Zoran Đinđić „kriminalizovao zakone o privatizaciji i prodao fabrike u bescenje“.

I Građanska platforma „Akcija“ osudila je „omalovažavanje i nipodaštavanje“ Zorana Đinđića na današnjem protestu.

Kako je saopšteno iz Zajedno za Srbiju, koja je pokretač platforme „Akcija“, i čiji je lider Nebojša Zelenović učestvovao na protestu kao ekološki aktivista, „Zoran Đinđić je imao neprevaziđeni doprinos borbi za normalan život u Srbiji“.

„Osuđujemo svako omalovažavanje i nipodaštavanje dela čoveka koji je položio svoj život za vrednosti za koje su se i na današnjem skupu borili hrabri i slobodoumni ljudi“, navodi se u saopštenju.

1 KOMENTAR

  1. Није јасно из ког разлога господин Александар Јовановић (Ћута) изврће речи господина Витомира Видовића ? Господин Видовић ниједном речи није оспорио слободу говора и мисли Зорана Др. Ђинђића. Али чињеница да сте ви и тог дана на протесту “гулили” ђонове и због аката доношених у време Зорана Др. Ђинђића, а о чему је говорио господин Витомир Видовић, је апсолутна и необорива чињеница. Свако ко је пратио тадашњу законодавну активност Скупштине, објаве о приватизацијама и њихове резултате, нема господину Видовићу шта да приговори. Погледајте датуме тих закона када су доношени, тих приватизација, и биће вам јасно. Убиство председника владе се масовно злоупотребљава у сврхе опште фетишизације резултата рада Зорана Др. Ђинђића, као и у одбрану његовог лика, као лоша пракса. Свакако да је убиство било ког политичара апсолутно недопустиво и чин за осуду, али се о резултатима рада и тих и таквих политичара мора донети објективан суд, јер се у крајњем ради о последицама које се тичу свих нас, а чињеница је да су темељи опште криминализације друштва постављен баш у то време.

Comments are closed.