“Antivakcinalni pokret godišnje zaradi oko milijardu dolara preko društvenih mreža”

0
Profimedia

(Beta) – Epidemiolog Predrag Đurić izjavio je da istraživanja pokazuju da antivakcinalni pokret u svetu zaradi godišnje oko milijardu dolara od prihoda sa Fejsbuka, Instagrama i Jutjuba.

“Takozvani antivakseri koji deluju onlajn svrstavaju se u četiri grupe. Profesionalni antivakseri, koji rade sa punim radnim vremenom plasirajući dezinformacije o vakcinaciji, dosegnu 12 odsto onih koji prate antivakcinalni pokret. Oko polovine pratilaca su dosegnuti od strane preduzetnika kojima je osnovni cilj da, plasirajući dezinformacije o vakcinama, prodaju svoje proizvode. Treću grupu čine teoretičari zavera, a četvrtu, najmalobrojniju, svi ostali”, rekao je Đurić za portal Storiteler (storyteller.rs).

Dodao je da se antivacinalni pokret “izrazito radikalizovao”, pa je, osim nasilne prirode, u principu i anticivilizacijski, konzervativan, često klerikalan i ultradesničarski.

“Iako su radikalni i nasilni antivakseri najvidljiviji, njih ne treba mešati sa najčešće roditeljima koji, s pravom, brinu o zdravlju svoje dece i traže više informacija, objašnjenja, činjenica, kako bi doneli informisanu odluku”, kazao je Đurić.