Antitela nisu jedini dokaz da je neko preležao koronavirus

0
Foto: Profimedia

Antitela na novi koronavirus ne treba smatrati jedinim dokazom da je neko preboleo COVID-19, objavili su naučnici iz univerzitetske bolnice Strazbur, upozoravajući da oslanjanje samo na otkrivanje antitela može da uskratiti uvid u prave razmere epidemije.

Tim je proučio devet potvrđenih slučajeva obolelih od COVID-19 sa blagom slikom bolesti iz sedam porodica i još osam članova njihovih domaćinstava koji su naknadno razvili simptome COVID-19, prenosi N1.

Kod šest od osam kontakata izvornih bolesnika simptomi su se pojavili u roku od jednog do sedam dana nakon pojave simptoma kod prve grupe bolesnika.

Svi bolesnici u prvoj grupi razvila su antitela, pokazala je analiza njihove krvi nakon oporavka.

Kod svih su i do 69 dana nakon pojave prvih simptoma otkrivene T-ćelije koje su ključna  komponenta  imunog sistema, koje mogu da otkriju i napadnu koronavirus.

Međutim, članovi porodica koji su se naknadno razboleli, prema testovima, nisu razvili antitela.

Njih šest od osam imalo je druge ćelije imunog sistema u krvi koje su ukazivale na to da su bili zaraženi, i do 80 dana nakon pojave prvih simptoma imali su T- ćelije.

“Reakcija T-ćelija može da bude osetljiviji indikator izloženosti virusu SARS-CoV-2 od antitela”, objavili su naučnici u radu koji nije još prošao recenziju.

“Naši rezultati ukazuju na to da epidemiološke analize, koje se oslanjaju samo na antitela u otkrivanju virusa, mogu da vode do značajnog potcenjivanja razmera izloženosti virusu”.

Rezultati istraživanja objavljeni su na “medRxivu” koji su osnovali Univerzitet Jejl, medicinski časopis “BMJ” i “Cold Spring Harbor Laboratory”.