Antitela nakon korone prisutna su najmanje osam meseci

  0

  (Beta-AFP) – Antitela koja neutrališu kovid prisutna su u krvi najmanje osam meseci nakon infekcije, pokazuje danas objavljena italijanska studija.

  Ovo važi “bez obzira na težinu bolesti, starost pacijenta ili prisustvo drugih patologija”, navodi se u studiji koju je sprovela prestižna bolnica San Rafaele iz Milana u saradnji sa institutom za javno zdravlje.

  “Prisustvo antitela, iako se vremenom smanjuje, dugotrajno je: osam meseci nakon dijagnoze, samo tri pacijenta” od njih 162 (od kojih je 29 umrlo) nije više bilo pozitivno na test na antitela, precizira se u studiji.

  Pored toga, rana pojava antitela je, kako se ističe, “od ključne važnosti za uspešnu borbu protiv infekcije: oni koji ne uspeju da ih proizvedu u prve dve nedelje nakon zaraze imaju veći rizik od razvoja teških oblika kovid-19”.

  Zahvaljujući tehnikama koje su već korišćene za proučavanje anti-HIV vakcina, istraživači su razvili novu metodu za procenu antitela koja neutrališu SARS-CoV-2.

  Studija je sprovedena na 162 pacijenta pozitivna na koronu (67 odsto su muškarci prosečne starosti 63 godine) koji su došli u hitnu službu u San Rafaelo tokom prvog talasa pandemije u Italiji. Prvi uzorci krvi prikupljeni su u trenutku postavljanja dijagnoze u martu-aprilu 2020. godine, a poslednji krajem novembra 2020. godine.

  Od tih pacijenata, njih 57 odsto je imalo druge patologije i to uglavnom hipertenziju (44 odsto) i dijabetes (24 odsto).