Ankete: Liz Tras ispred Riši Sunaka u trci za naslednika Borisa Džonsona

0
Beta/(AP Photo, File)

(Beta-AFP) – Ankete daju britanskoj ministarki spoljnih poslova Liz Tras prednost u finalnoj trci za novog šefa Konzervativne stranke i automatski premijera zemlje u odnosu na rivala, bivšeg ministra finansija Rišija Sunaka, čiji ekonomski učinak ona napada. 

Doskorašnji britanski ministar finansija Riši Sunak i šefica diplomatije Liz Tras  ostali su jedini kandidati za novog lidera Konzervativne stranke, koji će postati i premijer Velike Britanije.

U jučerašnjoj, petoj rundi glasanja za naslednika odlazećeg premijera i lidera konzervativaca Borisa Džonsona, Sunak je dobio najviše glasova, Tras je bila druga, a eliminisana je trećeplasirana Peni Mordant (Penny Mordaunt), državna sekretarka za trgovinu i bivša ministarka odbrane.

Odluku o pobedniku donose članovi Konzervativne stranke a rezultati će biti objavljeni 5. septembra.

Dva poslednja kandidata su izložili svoje programe u medijima. I jedan i drugi smatra sebe najbolje pozicioniranim da se bori na narednim izborima 2024. godine protiv laburističke opozicije.

Medjutim, prema anketi instituta JuGav (YouGov) objavljenoj danas Liz Tras je u ubedljivoj prednosti u odnosu na Riši Sunaka sa 62 odsto u odnosu na njegovih 38 odsto glasova. Pored toga 40 odsto ispitanika je reklo da ne može da ima poverenja u Riši Sunaka.

Bivši ministar finansija večeras je tvrdio da je on u najboljoj poziciji da pobedi Laburiste na opštim izborima.