ANICA SAVIĆ REBAC: FILOZOFKINjA UMETNOSTI I UMETNICA FILOZOFIJE

0

U Domu Jevrema Grujića u Beogradu, u Svetogorskoj 17, u četvrtak 17. marta 2022. u 20 časova u okviru izložbe „Velikanke srpske kulture“, Kancelarija za kulturnu diplomatiju organizuje predavanje „Anica Savić Rebac: filozofkinja umetnosti i umetnica filozofije“

Ko su žene koje su svojim delima utirale put ženskim pravima, slobodama i stvaralaštvu u Srbiji? Šta o njima znamo, a šta nam je skriveno?

O tome ko je bila Anica Savić Rebac i o značaju njenog rada za srpsku kulturu, u Domu Jevrema Grujića pričaju profesor, teoretičar, istoričar književnosti i upravnik Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu, dr Aleksandar Jerkov, filozofkinja, književnica i docentkinja na Odeljenju za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu,  dr Irina Deretić i književnik, prevodilac, novinar, Muharem Bazdulj. Moderatorka panel diskusije je dr Gordana Bekčić.

Ko je bila žena za koju je naš poznati pesnik Jovan Dučić rekao da će njeno delo kritika prećutati , samo zato što ne zna ko bi umeo da kaže pravu reč? Žena, koja je imala dugu prepisku sa nekim od najvećih svetskih pisaca tog vremena, kao što je Tomas Man. Ko je bila žena, kojoj je Rebeka Vest posvetila poglavlje u svojoj knjizi „Crno jagnje i sivi soko“?

Ko je, kakav je trag ostavila u srpskom nasleđu, zašto ne treba da bude zaboravljena, teme su panel diskusije ovog četvrtka.