Angela Merkel u oproštajnoj poseti Izraelu: Posetiće i Jad Vašem

0

(Beta-AP) – Nemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je kasno sinoć u poslednju posetu Izraelu pre isteka mandata.

Ambasadorka Nemačke u Tel Avivu Suzan Vasum-Rainer (Sussane Wasum-Rainer) je objavila na Tviteru da poseta ima za cilj da ojača “jedinstvene” odnose dve zemlje.

Angela Merkel koja je na funkciji kancelarke od 2005. godine doprinela je jačanju saradnje s Izraelom i Nemačka je postala najveći trgovinski partner Izraela u Evropi.

Tokom posete jevrejskoj državi 2008. godine, povodom obeležavanja 60. godišnjice postojanja, Merkel se obratila izraelskom parlamentu, Knesetu, na nemačkom i izrazila sramotu zbog Holokausta.

Njen dvadesetominutni govor pozdravljen je ovacijama.

Nemačka se, medjutim, poput većeg dela Evrope, ne slaže s odnosom Izraela prema palestinskom pitanju i pozvala je na stvaranje države Palestine uz jevrejsku državu, a uz to se protivi širenju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Merkel se danas sastaje sa premijerom Izraela Naftalijem Benetom i očekuje se da će razgovarati o Iranu.

Kancelarka će posetiti Memorijalni centar Holokausta Jad Vašem u Jerusalimu, a razgovaraće i sa predsednikom Izraela, poslovnim ljudima i predstavnicima haj-tek kompanija.

Njena poseta je bila planirana za avgust, ali je odložena zbog dogadjaja u Avganistanu gde su SAD i Evropa nastojale da što pre evakuišu osoblje i saveznike iz te zemlje nad kojom su talibani preuzeli kontrolu.

Merkel je prethodno posetila Izrael 2018. godine.