“Angela Merkel stiže u Beograd…”

0

(Beta) – Nemačka kancelarka Angela Merkel stiže sutra, na početku puta u zemlje Zapadnog Balkana, u zvaničnu posetu Srbiji gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Vučić je rekao da je poseta kancelarke Merkel “velika čast za Srbiju i prilika da joj se izrazi zahvalnost za sve što je tokom dugog i uspešnog mandata uradila za Srbiju i region”.

“Uvek sam otvoren sa njom a i ona sa mnom. Nikada neću zaboraviti podršku koju nam je dala 2015, kao i kada su nam Hrvati uvodili sankcije zbog migranata i što je podsticala investicije. Njeni ministri rade na dovodjenju investitora, a toga ne bi bilo da nije nje”, rekao je danas Vučić.

On je dodao da je zahvalan Angeli Merkel i na pružanju podrške Berlinskom procesu, i da je srećan zbog njene posete bez obzira šta će od nje čuti na kraju njenog mandata.

Iz kabineta kancelarke ranije je najavljeno da će u fokusu razgovora dvoje državnika biti bilateralni odnosi, ekonomsko-politička pitanja i pitanja evropske perspektive.

Kako je najavljeno iz predsedništva Srbije nemačka kancelarka sleteće na aerodrom “Nikola Tesla”u Beogradu oko 16 časova, a oko 18.00 će biti priredjena ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija posle čega će imati razgovore sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Merkel i Vučić će se posle razgovora obratiti medijima, a zatim će Vučić za nemačku kancelarku prirediti radnu večeru.

Tokom posete Beogradu Merkel će imati i razgovore sa predstavnicima civilnog društva svih šest ekonomija Zapadnog Balkana.

Angela Merkel narednog dana putuje u Tiranu gde će se sastati sa premijerom Albanije Edijem Ramom, zatim će imati zajednički ručak sa šefovima vlada zapadnobalkanske šestorke, a potom i odvojene sastanke sa premijerima Crne Gore, BiH, Severne Makedonije i Kosova.