Angela Merkel tražila promenu protokola, sedela tokom himne posle trećeg drhtanja u javnosti

0
Foto: Tanjug-AP

Nemačka kancelarka Angala Merkel tražila je izmenu protokola nakon što se treći put tresla u javnosti. Merkel je sedela tokom intoniranja nemačke i danske himne na ceremoniji povodom posete danskog premijera Berlinu. Nemačka kancelarka je, navodno, zatražila izmenu protokola dan nakon što je primećeno kako se treći put u javnosti trese u nekoliko nedelja, prenosi Gardijan.

Merkel je izgledala mirno dok je sa novim danskim liderom, Meteom Frederiksenom, sedela na belim tapaciranim stolicama na crvenom tepihu tokom vojnih počasti ispred kancelarije u Berlinu. Kancelarka je bila smirena, praveći pokrete samo da bi se nasmešila i klimnula glavom svom gostu.

Kako piše Bild Merkel je zatražila promenu protokola prema kojem kojem lideri obično stoje tokom ceremonije. Dan ranije, Merkel je viđena kako drhti dok je stajala na istoj lokaciji prilikom dočeka finskog premijera Antija Rinea.

Nakon toga, kancelarka, koji namerava da se povuče do 2021. godine, rekla je da “je dobro” i ukazala da veruje da je uzrok drhtavih napada delimično psihološki.

Odluka da sedi na ceremoniji dodatno će podstači spekulacije o tome da li je odavno iscrpljujući raspored dugogodišnjeg vođe – uključujući česte noćne maratonske sastanke – počeo da uzima svoj danak po njeno zdravlje. Objašnjenja koja se nalaze u nemačkoj štampi se kreću od dehidracije do anksioznosti, prekomernog rada i stresa.