Iz senke napornog samita evropskih lidera izašla je pomalo iznenađujuća naslednica predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera.

Ursula von der Lejen će, ako njeno imenovanje odobri Evropski parlament, postati prva žena koja će preuzeti predsedavanje Komisijom. Ona će biti odgovorna za predlaganje novih zakona EU, sprovođenje zakona u Uniji i upravljanje trgovinskim sporazumima.

Von der Lejen je rođena u Briselu, a sa porodicom se preselila u Nemačku kada je imala 13 godina. Studirala je ekonomiju na Londonskoj školi ekonomije (LSE), kao i medicinu u Hanoveru pre nego što je počela da se bavi politikom.

Bliska je saradnica nemačke kancelarke Angele Merkel, u čiju se partiju učlanila 2005, prenosi BBC.

Ovo je bila neočekivana pobeda za Angelu Merkel. Pola veka Nemačka nije imala svog čoveka na vrhu Evropske komisije (EK), Ursula fon der Lajen bi trebalo da postane prva žena na ovoj funkciji pa još je i iz Hrišćansko-demokratske unije kao i Merkel, piše u svojoj analizi Dojče vele.

Da je kancelarka sama nametala ovakvo rešenje – verovatno ga ne bi bilo. Ali rešenje se rodilo iz nevolje nakon što su propale sve druge mogućnosti i šefovi država i vlada EU osetili su olakšanje što su konačno našli osobu koju svi mogu da podnesu. Upravo je francuski predsednik Emanuel Makron priskočio kancelarki Merkel zalažući se za Fon der Lajen, piše Dojče vele.

Konzervativnim krugovima je bila trn u oku i zbog svoje podrške izbegličkoj politici Angele Merkel. Sama porodica Von der Lejen je kod kuće primila jednog izbeglicu iz Sirije.

Zalaže se za integraciju i podržava blisku vojnu saradnju unutar EU, a početkom ove godine je izjavila da je „potencijal Evrope da ujedini i promoviše mir“.

Njeno imenovanje za nemačku ministarku odbrane 2013. bilo je neočekivano i usledilo je nakon tri meseca koalicionih razgovora između Demohrišćanske partije i Socijaldemokratske partije.

Od tog trenutka njena popularnost u nemačkoj javnosti je brzo rasla. Kao ministarka odbrane u najindustrijalizovanijoj i najnaseljenijoj zemlji EU, zalagala se da Nemačka poveća vojno učešće u NATO-u.

Međutim, njen mandat na mestu ministarke odbrane nije protekao bez neuspeha.

Otkriveni su nedostaci nemačkih oružanih snaga – od neupotrebljivih podmornica i aviona do nestašice osoblja.

Ima 60 godina i majka je sedmoro dece.

Komentar(1)

  1. Neko ko zna
    3. jula 2019. 11:32

    Gospođa se fonetski zove: fon der Lajen (nikako Lejen!)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.