Nemačka kancelarka Angela Merkel i Manfred Veber, vodeći kandidat EPP za predsednika Evropske komisije, prisustvovali su sinoć predizbornom skupu HDZ-a u Zagrebu.

Oni su poručili da je nacionalizam neprijatelj koji želi da uništi Evropu.

„U Nemačkoj sada imamo 74 godine mira. Vi ste još devedesetih imali rat i znate šta to znači i zato je toliko važno da sačuvamo taj mir“, rekla je Angela Merkel u obraćanju pristalicama HDZ-a. „Evropa je projekat slobode, znate da sam i ja živela u diktaturi i da nisam mogla putovati i doći u bivšu Jugoslaviju“, rekla je Merkelova.

Svoj je govor zaključila na hrvatskom jeziku, poručivši: „Izađite na izbore, podržite Evropu mira, slobode i blagostanja. Podržite EPP i HDZ!“.

Na skupu je puštena pesma Marka Perkovića Tompsona „Lijepa li si“, prenosi Jutarnji list.

Između ostalog, i zbog toga su pojedini hrvatski mediji, pre svega Index, bili oštri prema kancelarki.

„Št joj je Plenković, koji u krugovima Narodnjaka slovi za modernog političara i odanog evropejca, sa svojim HDZ-om u dvorani Dražena Petrovića predstavio? Blajburg, Tompsona i Tuđmana“, piše Index i podseća da je na HDZ-ovom skupu bilo najviše reči o prošlosti.

„Tto možda i ne treba da čudi za stranku koja nam je 24 godine nakon rata priuštila 1.687 novih branitelja“, oštar je Index, uz podsećanje da je temu prošlosti otvorio HDZ-ov nosilac liste, Karlo Resler, koji je na pozornici kazao da su svi mislima u Bleiburgu, koji je nazvao jednom od najvećih tragedija hrvatskog naroda. Za to je dobio velike ovacije HDZ-ovaca.

Komentara

  1. sara
    19. мај 2019. 11:16

    Koja sramota za Angelu Merkel!!!!. Imaju nešto zajedničko što ih zbližava, a to svi znamo!!!!!.

  2. Aleksandar Popovic
    19. мај 2019. 15:32

    Posto su se u Hrvatskoj “proslavili” sa danke Dojckand, Merkelova im se revansirala pevuseci hrvatsku himnu. A i red je bio, Nemacka je najzasluznija za otcepljenje Hrvatske od Jugosjavije. Tako je bez ispaljenog metka stvorila novi Rajh, sto Hitleru nije uspelo i pored sveg silnog oruzja i okupacije mnogih zemalja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.