Američka glumica i aktivistkinja za ljudska prava Andželina Džoli (44), uoči natavka filma „Grdana“ u kojem igra zlu princezu, objavila je autorski tekst za magazin El u kojem je navela da svetu treba više opakih žena. Ona je istakla da bi u prošlosti bila spaljena na lomači zbog toga što je.

„Šta je to sa snagom želje slobodnog uma i tela, koja se smatrala tako opasnom kroz istoriju?“, pitanje je kojim je Džoli započela svoj tekst, prenose mediji.

„Žene bi mogle biti optužene za veštičarenje zbog nezavisnog seksualnog života, zbog toga što govore o politici i religiji, ili se drugačije oblače. Da sam živela u ranijim vremenima, mogla sam više puta biti spaljena na lomači prosto zbog toga što bih bila ono što jesam“, napisala je glumica.

Ona se osvrnula i na rigorozne uslove u kojima i danas brojne žene žive.

„U mnogim zemljama videti ženu u javnosti da pleše ili peva je ilegalno. Iranske devojke koje objavljuju video zapise o plesu izazivaju ono što zakon i verska dogma ove zemlje i dalje smatraju neprihvatljivim za žene. Pomislite na procenjenih 200 miliona žena i devojčica koje su pretrpele sakaćenje genitalija ili otprilike 650 miliona žena i devojaka širom sveta koje su se venčale pre 18. godine. Na hiljade žena i devojčica svake godine ubijaju članovi porodica u takozvanim ubistvima iz časti“, podsetila je Džoli na razne tipove nasilja nad ženama širom sveta.

„A kad su hiljade sudanskih žena ovog leta izašle na ulice Kartuma pozivajući na slobodne izbore u svojoj zemlji, došlo je do naređenja da se ‘razbiju devojke’, što je dovelo do niza, kako navode, silovanja koja su počinila snaga bezbednosti. Ništa od toga ne odbacuje ili umanjuje grozne zloupotrebe muškaraca i dečaka. Međutim, gledajući po celom svetu, moramo se zapitati – Zašto se troši toliko energije da žene ostanu u sekundarnom položaju?“, pita Džoli.

Ona ističe da je svetu potrebno više opakih žena koje su jednostavno umorne od nepravde i zlostavljanja. Kako kaže, ukoliko se opakošću smatra to što žena ne odustaje i odbija da sledi pravila i kodekse, i ne želi da se odrekne svog glasa i prava, onda nam je potrebno više opakih žena.

„Ne bude se žene svako jutro sa željom za borbu. Želimo da budemo u stanju da budemo blage i negovane, graciozne i voljene. Nisu svi rođeni da se bore. I nemamo nikakvih magičnih moći. Ono što imamo je mogućnost da podržimo jedne druge i radimo s mnogo neverovatnih muškaraca koji vrednuju i poštuju žene kao one koje su im jednake“, naglasila je glumica.

Anđelina Džoli važi za jednu od velikih aktivistkinja za ljudska prava, a naročito prava žena. On je prošle godine pozvala i NATO da se uključi u borbu protiv silovanja u okviru svoje međunarodne kampanje za zaštitu prava žena.

„S ljubavlju svim opakim ženama i muškarcima koji ih razumeju“, završila je Džoli svoju priču u magazinu El.

Komentara

 1. Mira
  6. avgusta 2019. 21:15

  Njeno zlo ce je u nekom trenu spaliti, pre svega sto lazima o njenoj dobroti grlu svet...sta je sve izgovorila o srpskom narodu, a ne poznaje ga ...

 2. Svašta
  8. avgusta 2019. 06:07

  Kad neko sam sebe nahvali,onda mozes misliti koliko je dobar...Lepa,ali deluje ne bas pametno.

 3. Miki
  8. avgusta 2019. 12:01

  Kada je takva faca sto nepomenu Saudijce nego bas Iran. Jos jedan huskac na rat. Muka mi je od nje.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.