“And then there were two”: I Liz Voren se povuka iz trke za predsedničkog kandidata demokrata

0
Beta/AP Photo/Patrick Semansk

Senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren odustala je od trke za predsedničkog kandidata američke Demokratske stranke, izjavila je danas osoba upoznata s njenim planovima.

Voren (70) se povukla posle lošeg rezultata na ovonedeljnim unutarstranačkim izborima u 14 saveznih država i jednoj američkoj teritoriji, popularno nazvanih “super utorak”.

Na početku kampanje važila je za jednu od favoritkinja za nominaciju Demokrata, a progresivne birače je priuvukla svojim “Planom za sve” i ekonomskim populizmom, navodi novinska agencija Asošiejted pres.

Prekjuče je na izborima birano čak 1.344 od 3.979 (34 odsto) delegata koji će na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u julu odlučivati o kandidatima stranke za predsednika i potpredsednika SAD.

Voren nije uspela da pobedi ni u jednoj državi, a u svom Masačusetsu je zauzela tek treće mesto, iza bivšeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena (77) i senatora iz Vermonta Bernija Sandersa (78).

Na unutarstranačkim izborima u prve četiri savezne države, tokom februara, Voren ni u jednoj nije osvojila neko od prvih mesta.

Po jednom izvoru, Voren je razgovarala s Bajdenom i Sandersom da bi procenila ko bi od ta dva vodeća kandidata bolje promovisao njen program.

Bajden je prekjuče osvojio najviše glasova u deset saveznih država: Oklahomi, Teksasu, Minesoti, Arkanzasu, Tenesiju, Alabami, Severnoj Karolini, Virdžiniji, Masačusetsu i Mejnu, a Sanders u Kaliforniji, Juti, Koloradu i svom Vermontu.

Uz Bajdena i Sandersa, u trci je sada ostala još jedino članica Kongresa Talsi Gabard (38).

Posle izbora u Južnoj Karolini održanih u subotu, uoči “super utorka”, iz trke su se u razmaku od 49 sati povukla tri kandidata: bivši gradonačelnik Saut Benda Pit Butidžidž (37), senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar (59) i milijarder Tom Stejer (62). Iz trke se juče povukao milijarder Majkl Blumberg (78). Butidžidž, Klobučar i Blumberg su posle povlačenja podržali Bajdena.

Po podacima TV CNN, Bajden je do sada osvojio 509 delegata, Sanders 449, Voren 37, Butidžidž 26, Blumberg 19, Klobučar sedam i Gabard jedan.

Da bi neko od kandidata osvojio demokratsku nominaciju, potrebno je da ima najmanje 1.991 delegata.

(Beta)