“Analizirali smo pacijente koji su umrli u kovid bolnici Batajnica i na Infektivnoj klinici. Naš zaključak glasi: to su nevakcinisani”

0
Foto: Profimedia

Direktor Kliničkog centra Srbije, profesor Milika Ašanin rekao je da je ovo epidemija nevakcinisanih. “Analizirali smo pacijente koji su umrli u kovid bolnici Batajnica i na Infektivnoj klinici. Naš zaključak glasi: to su uglavnom, gotovo isključivo, nevakcinisani pacijenti”, izjavio je Ašanin za RTS.

Milika Ašanin, direktor Kliničkog centra Srbije, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao je da aktuelna situacija u KCS, odnosno u njenim kovid bolnicima, i dalje teška, i da prema njihovim procenama postoji tendencija pogoršavanje situacije.

“U ovom momentu, u danu za nama, imamo u kovid bolnici Batajnica 806 pacijenata, od kojih je 98 pacijenata u jedinici intenzivnog lečenja, 63 pacijenta su na respiratoru, a imali smo u pethodnom danu 63 prijema”, kaže Ašanin.

“Infektivna klinika puna”

Kad je reč o Klinici za infektivne i tropske bolesti, kaže, potpuno je popunjena, traži se krevet više, te da im se često dešava da čim se oslobodi neki krevet, prime novog pacijenta.

“U danu za nama, u prijemno-trijažnoj ambulanti imali smo veliku gužvu. Iz dana u dan, imamo preko 200 pacijenata za pregled. U danu za nama primili smo 17 pacijenata, 14 pacijenata nam je u jedinici intezivnog lečenja”, kaže doktor Ašanin.

Na pitanje da li se razmišlja da se još neka klinika KCS-a vrati u kovid sistem, odgovara da su kao zdravstvena ustanova, spremni na sve moguće scenarije.

“Spremni smo da uradimo sve što nam Ministarstvo zdravlja naredi. Ali u ovom momentu, sa kovid bolnicom Batajnica i infektivnom klinikom, ne planira se da neke dodatni delovi KCS-a ulaze u kovid sistem”, dodaje Ašanin.

“Oko 90 odsto pacijenata nevakcinisano” 

Ovo je epidemija nevakcinisanih, ističe i podseća da su u Batajnici do ovog momenta primili 10.773 pacijenta, u jedinici intezivnog lečenja 2.904, a da u trenutno imaju 98 pacijenta.

“Karakteristika te intezivne nege je da je oko 90 odsto pacijenata nevakcinisano. Analizirali i one pacijente koji su nam umrli u kovid bolnici Batajnica i Infektivnoj klinici. Naš zaključak glasi: to su uglavnom, gotovo isključivo, nevakcinisani pacijenta”, upozorava Milika Ašanin.

“I vakcinisani da se štite” 

Poručuje i da oni koji se vakcinišu ne treba da smatraju da su potpuno zaštićeni od zaražavanja, već da i dalje treba da se štite.

“Takođe, želimo da im poručimo da oni koji su vakcinisani, uglavnom prolaze mnogo bolje, sa blažim formama bolesti i uglavnom su zaštićeni od teških forma bolesti i umiranja”, ukazuje Ašanin.

Objašnjava da je KCS potpuno otvoren i za nekovid pacijente, te da su angažovani u tri segmenta: ambulantni pregledi, dnevne bolnice i stacionarni deo, te da IZIS funkcioniše.