Analiza: Koliko je snažna ruska vojska, i sa kakvim snagama Ukrajina može da odgovori na napade

0
EPA-EFE/STRINGER

Rusija je grupisala preko 150 hiljada pripadnika armije na granici sa Ukrajinom, uz još 34.000 lako naoružanih pripadnika separatističkih snaga u dve samoproglašene republike u Donbasu, navodi Gardijan u analizi snaga ruske i ukrajinske vojske. Gardijan procenjuje da je oko dve trećine ukupnih ruskih kopnenih snaga angažovano oko Ukrajine kao i polovina vazduhoplovnih snaga.

Invazija na Ukrajinu bi mogla, navodi se, da bude najveći svetski ratni okršaj od 2003. godine kada je koalicija predvođena SAD napala Irak sa vojskom od 175.000.

Izvori iz zapadnih bezbednosnih krugova navode da se očekuje da Rusija izvrši invaziju na nekoliko polja, ali da je očekivani glavni fokus – glavni grad Kijev, sa populacijom od oko tri miliona ljudi. Ovi izvori veruju da Putin želi da se inicira promena režima u Kijevu, tako što bi se okružio grad i nateriao predsednik Volodimir Zelenski da ode bez uključivanja u urbanu borbu unutar grada.

Brojnost ukrajinske vojske, prema Međunaordnom institutu za strateške studije iznosi 125.600 vojnika, uz 36.000 mobilisanih rezervista. Prema izjavama iz Ukrajine procenjuje se da ima još oko 300.000 ljudi sa vojnim iskustvom sa istoka zemlje koji su spremni da se bore.

Ukrajinska vojska je inače većim delom koncentrisana na istoku zemlje u blizini Donbasa, a zapadni analitičari veruju da je jedan od prvih ciljeva ruskih operacija da umanji sposbnost ovih snaga. Rusija je u prednosti kada je reč o borbama u vazduhu, pošto na njihovih 1.172 borbena aviona, Ukrajina može da odgovori sa 124 aviona.

Kada je reč o ratnoj mornarici ruska dominacija na Crnom moru je neupitna, a veruje se da bi Rusija moga mornaricom mogla da napadne Odesu.

Gardijan u analizi navodi da, iako je Ukrajina nameravala da modernizuje vojsku u prethodnih godinu dana, uz naoružanje koje je nabavljala u SAD, Velikoj Britaniji i Turskoj, velika većina kontgineta urkajisnke vosjke čine stare verzije opreme iz sovjetskog doba koja je poznata ruskim generalima.