Analitičari o situaciji u Ukrajini: “Front ide ka Donjecku, obe vojske ližu rane”

0
EPA-EFE/STR

Po mnogo čemu bi sudbina Donbasa mogla da se odluči u Severodonjecku, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski početkom juna. Nakon te izjave se oko dva grada-blizanca, Severodonjecka i Lisičanska, izgradio mit da su u pitanju odsudne strateške tačke na ratištu.

Ruske snage su u međuvremenu zauzele oba grada. „Taj gubitak vojno praktično ništa ne znači“, tvrdi sada ukrajinski vojni stručnjak Oleg Ždanov, u razgovoru za nemački javni servis rbb.

„Troškovi su za Rusiju bili izuzetno visoki“, kaže i Oleksij Melnik, vojni ekspert iz „Centra Razumkov“ u Kijevu. Rusija je, dodaje, izgubila mnogo resursa i vojnika u osvajanju tih poslednjih gradova Luganske oblasti koje su još držali Ukrajinci. „To je simbolična pobeda.“

Drukčije piše ugledni Noje cirher cajtung, koji osvajanje cele Luganske oblasti naziva „važnom etapnom pobedom“ za Ruse. Navodeći da sada obe strane „ližu svoje rane“, list ocenjuje da će nastavak rata zavisiti od toga ko brže može da se regeneriše.

Veliki gubici obe strane

Fokus se sada prebacuje na gradove Slavjansk i Kramatorsk koji su u Donjeckom regionu. Oni su od većeg strateškog značaja jer tuda prolaze linije snabdevanja ukrajinskih trupa.

Koliko brz bi mogao da bude napredak ruskih snaga zavisi od njihovog snabdevanja, kaže Melnik. Prema njemu, do sada su Rusi na tom delu fronta napredovali tri do pet kilometara dnevno. „To nije previše brzo.“

Putinova najava „operativne pauze“ u borbama je za Melnika dokaz teških gubitaka kod Severodonjecka i Lisičanska. „Sa visokom izvesnošću možemo da kažemo da su obe strane u proseku gubile 100 do 150 vojnika dnevno, te da je 300 do 500 ranjavano.“

Oleg Ždanov očekuje da se front stabilizuje i da se vodi rovovska borba. „Već sada Rusija ne može da nastavi ofanzivu ka Bahmutu i Slavjansku.“

Sprema se kontra-ofanziva?

Pre nekoliko dana je nedeljnik Ekonomist javio da ukrajinska armija priprema kontra-ofanzivu ka gradu Hersonu na jugu zemlje. Posle dugo vremena, deluje da na tom delu fronta ima pomeranja trupa.

Ali, kako kažu ukrajinski eksperti, za to još nedostaje snage i pre svega oružja. „Sada smo sasvim zavisni od isporuka oružja naših zapadnih partnera“, kaže Ždanov. On očekuje pokušaj da se preuzme Herson tokom avgusta – pod uslovom da stigne dovoljno oružja.

Ideja ukrajinskog Generalštaba mogla bi da bude da se ruske trupe odseku i okruže u Hersonu. Već sada se zapadnim raketnim sistemima pogađaju skladišta municije na području koje kontrolišu Rusi.

Oleksij Melnik pak nije tako siguran da će biti juriša na Herson. Kaže, grad je gusto naseljen i to bi značilo previše civilnih žrtava.

Govoreći o najavama predsednika Zelenskog i drugih zvaničnika da bi rat mogao da se okonča do kraja godine, te da Ukrajina može da povrati sve teritorije, Melnik navodi da je to malo verovatno. „Pretpostavljam da predsednik Zelenski govori o svojim željama i nadama, a ne o stvarnim planovima.“

Prema njegovim rečima, Ukrajina bi mogla za pregovarački sto ako uspe da povrati stanje kao pre 24. februara ove godine. Tada su Rusi kontrolisali Krim, a proruski separatisti tek trećinu Donbasa.

Vojni stručnjak Oleg Ždanov je ambiciozniji. Kaže, sada postoje šanse da se čak povrati i Krim. Jer, kako tvrdi, tamo je trenutno više povređenih nego zdravih ruskih vojnika. „Od pešadije tamo su svega jedna ili dve brigade. Zato su vrlo velike šanse da se sada dospe na Krim.“