Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, na sastanku sa direktorkom novosadske K9 televizija Majom Pavlović, da ne podržava njen štrajk glađu, jer je to, kako je rekla, „ozbiljna ucena“. Ona je rekla da Vlada ni po Ustavu ni po zakonu ne može da reši sve njene zahteve.

Na kraju sastanka Maja Pavlović je rekla da će prekinuti štrajk glađu i zatražila obećanje da njen slučaj neće posle toga ostati nevidljiv. Ona je poručila da je to bio očajnički čin građanina koji je udario u zid i pokušaj da se skrene pažnja na probleme malih emtira.

Na početku razgovora, premijerka Sbije Ana Brnabić je rekla da pozive da Vlada ubrza sud vidi kao pritisak na sudstvo.

„To je neverovatno u društvu u kome se svi busamo u grudi koliko nam je potrebna vladavina prava“, rekla je ona dodajući sa „svi očekuju i  ljute se na vladu što nije pozvala sudove i Ustavni sud“.

„Pošto su neki zahtevi ispunjeni, a neki ne, a neki ne vidim kako mogu da se ispune, a pošto se rekli da nećete da prekinete štrajk glađu dok se ne ispune, odlučila sam da pozovem širi krug ljudi da mi pomognu kako da rešimo problem. Pošto ne vidim nijedan pravni mehanizam kako da rešimo, da li da prekršim ustav i zakone. Ne podržavam štrajk glađu, to je jedna vrsta ozbiljne ucene, nismo došli do toga da postoji potreba za tim, jer je vlada otvorena za razgovore“, rekla je premijerka.

„Vi možete da nastavite štrajk glađu, ja ovo ne mogu da uradim, niti bi ikada dozvolila da neko to uradi“, rekla je Ana Brnabić.

Ona je dodala da je cenovnik za ETV rađen po troškovnom principu i da cenovnik nije rađen tako da bi se mediji opteretili ili gasili, kao i da su u izradi cenovnika učestvovali i predstavnici EBRD.

„Urađen je profesionalno i transparentno, videlo se koje sve troškove ETV ima. I onda je na tako dobijen iznos primenjen popust od 80 odstio za lokalne i regionalne televizije. Naknada koja se plaća je u skladu s troškovima koje ETV ima, nije zamena za troškove koje su stanice imale prema Ratelu“, dodala je premijerka.

Vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović skrenula je pažnju da je konkurs za lokalne medije raspisan nakon što je država preuzela obavezu digitalizacije, kada je, smatra država morala da uzme u obzir da će digitalizacija doneti neke veće troškove.

„Vi ste nam pod tim uslovima dali dozvolu na osam godina, obavezu da izgradimo stub, postavimo predajnik, što je invest od 20-30 hiljada evra. Da prilagodimo rad radio stanice, što smo uradili. Vi posle sedam godina kažete puj pike ne važni, nema više lokalnih emitera. Naknada Ratelu od 23 hiljade zamenjena je naknadom ETV od 200 hiljada suprotno konursnim uslovima. Pitali smo ETV zašto je to tako, rekli su nam jer je posle bombardovanja trebalo obnoviti stubove za koje je uzet kredit i to je uračunato“, rekla je Pavlović.

Maja Pavlović zahtevala je momentalno rešavanje četiri od devet iznetih zahteva, kako bi njena televizija nesmetano nastavila sa radom.

Ona traži da Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) zaustavi postupak protiv njene televizije.

Račun televizije u ponedeljak, 6. maja je odblokiran, ali bez povraćaja novca koji je skinut po presudama za koje Maja Pavlović tvrdi da su nezakonite.

Od Ministarstva telekomunikacija ona zahteva da se produži sporazum potpisan sa Javnim preduzećem Emisiona tehnika i veze (ETV) i da se izmeni Pravilnik o naknadama ETV za loklane emitere.Ona od Telekoma Srbije zahteva da se TV Kanal 9 vrati u distribuciju IPTV-a (to je danas učinjeno), a od gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića zahteva da ne diskriminiše tu lokalnu televiziju sa 20-ogodišnjim iskustvom i omogući ravnopravan pristup sredstvima za sufinansiranje medija.

Komentara

  1. pera
    8. мај 2019. 11:19

    Nisam siguran da li postoji izraz : zgnjiditi, ali je to ono sto bi Brnabicki trebalo uraditi ! Ona kao da se utrkuje sa "velikim" , ko je veci lazov !?

  2. Bobby
    8. мај 2019. 16:39

    Ову жену, Мају Павловић, треба бирати за председника државе, а не оног буздроњу са наочарима. Жена свима објашњава врло јасно, само би ми лакше било да гледам буздроњу, него ову његову ученицу како млатара рукама и прича глупости. Још гора је она до ње, врх цинизма и дрскости. Уосталом, то данас и имамо на власти и свуда тамо где је она ушла својим кадровима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.