Ana Brnabić: “Lično sam zamolila Vučića da pomeri izbore…”

0
Foto: Tanjug

Premijerka Srbije Ana Branabić izjavila je danas da je lično zamolila predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se maksimalno pomeri datum održavanja izbora, ali u skladu sa zakonom i Ustavom.

Brnabić je dodala da je predsednik bio protiv toga, ali da je prihvatio njenu molbu.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je Vučić smatrao da je za Srpsku naprednu stranku bolje da izbori budu što pre, da je to bolje za građane, ali da su želeli da izađu u susret delu opozicije i zahtevima evroparlamentaraca.

“Mogu samo da pretpostavim da će opozicija koja je tražila vreme da se dodatno razmahne, da predstavi brilijantne ideje poput upada u RTS, prevrtanja kocke, kucanja na Skupštinu, i na najbolji način iskoristi to vreme”, rekla je Brnabić, a preneo N1.

Brnabić je istakla da je raspisivanje izbora ekskluzivno pravo predsednika Srbije i da je ona tražila pomeranje da bi pokazali dobru volju da se opoziciji da dodatno vreme, ali je dodala da odlaganje za devet meseci nije po Ustavu.

“Meni iz mojih razgovora sa predsednikom ne deluje da je on spreman da kompromituje Ustav i zakone. Ne verujem da će pomeranja od devet meseci biti”, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da veruje da će Vučić obavestiti javnost kada će biti izbori, a da ona nije ovlašćena da govori o tome.

Premijerka je rekla da je od početka međustranačkog dijaloga uz posredstvo Evropske unije, Vlada Srbija radila sve što su partneri tražili ili opozicija.

Ona je rekla da popravljanje izbornih uslova nisu prazna obećanja, već da ima 17 preporuka iz dijaloga i da je više od 70 odsto preporuka u potpunosti urađeno.

Brnabić je istakla da su danas izborni uslovi daleko bolji od uslova 2012. godine i da se govori o još transparentnijim procesima.

Prema njenim rečima, 2012. nije bilo medija koji su podržavali opoziciju u potpunosti, a u koje je pored Danasa, Krika, Cinsa i Birna, ubrojala i N1.

Predsednica Skupštine Maja Gojković u petak je kazala da izbori neće biti održani u martu, već da će o datumu u krajnjem zakonskom roku.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je i šef Vladine Radne grupe za unapređene izbornih uslova, kazao je da su za četiri meseca postignuti ozbiljni rezultati koji su unapredili izborne uslove.

“Voleo bih da smo mi imali ovakve uslove 2012. godine. Mogao sam samo da sanjam da se pojavim na veliim televizijama, i to na onim koje su u to vreme finansirane od strane građana”, kazao je ministar Nebojša Stefanović.

On je dodao da će po svećenost na unapređenju izbornih uslova ostati I posle izbora, ukoliko dobiju vlast na njima.