Generalna sekretarka organizacije za ljudska prava Amnesti internešenal Agnes Kalamar izjavila je da je odluka Velike Britanije o izručenju Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama zastrašujuća poruka novinarima širom sveta.

„Izručenje će Asanža dovesti u veliki rizik i poslaće zastrašujuću poruku novinarima širom sveta. Ako se izručenje nastavi, Amnest internešenal je vrlo zabrinut da će se Asanž suočiti s velikim rizikom produženog zatvaranja u samici, što bi prekršilo zabranu mučenja ili drugog zlostavljanja“, rekla je Kalamar.

Ona je istakla da diplomatska uveravanja Sjedinjenih Država da Asanž neće biti zatvoren u samici ne mogu da se shvate ozbiljno zbog prethodnih postupaka američkih vlasti.

„Pozivamo Veliku Britaniju da se uzdrži od izručivanja Asanža, a Sjedinjene Američke Države da odbace optužbe i da se Asanž oslobodi“, apelovala je Kalamar, prenosi N1.

Organizacija Vikiliks je saopštila da današnja odluka o izručenju nije kraj pravne bitke i najavila je žalbu, uz poruku da je ovo „crni dan za medijske slobode“.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je zahtev za izručenje Asanža Sjedinjenim Državama, gde mu preti kazna od 175 godina zatvora.

https://www.nstore.rs/product/citalacki-raj-godisnja-pretplata-na-digitalno-izdanje-nedeljnika-2000-knjiga/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.