Amnesti: “EU više ne može da ćuti i namerno ignoriše nasilje i zlostavljanja hrvatske policije na granicama…”

2
Ilustracija: Profimedia/Ilustracija

Svetska organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International saopštila je da su evropske vlade saučesnice u sistematskim, nezakonitim i često nasilnim napadima i kolektivnim proterivanjima hiljade azilanata u nesigurne izbegličke kampove u Bosni i Hercegovini.

Stavljajući prioritet na graničniu kontrolu u odnosu na poštovanje međunarodnog prava, evropske vlade ne samo da žmure na zlostavljanje hrvatske policije, već i finansiraju njihove aktivnosti, podstičući sve veću humanitarnu krizu na ivici EU, navodi AI u izveštaju objavljenom u četvrtak.

“Da bismo razumeli gde leže prioriteti evropskih vlada, treba samo da sledimo novac. Njihov finansijski doprinos humanitarnoj pomoći umanjen je za sredstva koja izdvajaju za bezbednost na granici, uključujući i opremanje hrvatske pogranične policije, pa čak i isplatu njihovih plata “, rekao je Masimo Morati, direktor istraživanja za evropsku kancelariju AI.

Hrvatska policija je prošlog meseca “mučila” grupu migranata koji traže azil na granici sa Bosnom i Hercegovinom.

Prema svedočenjima žrtava, između osam i deset policajaca u crnim uniformama zlostavljalo je migrante u noći između 26. i 27. marta nedaleko od Plitvičkih jezera, navodi AI.

Trenutno oko 5.500 žena, muškaraca i dece zarobljeno je u dva mala bosanska grada blizu hrvatske granice, Bihaću i Velikoj Kladuši, koji su smešteni u bivšim fabrikama bez osnovnih uslova za život. Bosna i Hercegovina ne može da im pruži odgovarajuću zaštitu ili uslove života, a improvizovani kampovi su nehigijenski, nedostaje topla voda, medicinska nega i dovoljno hrane, navodi se u izveštaju.

“Evropska unija više ne može da ćuti i namerno ignoriše nasilje i zlostavljanja koje sprovodi hrvatska policija na njenim spoljnim granicama. Njeno ćutanje dozvoljava, pa čak i ohrabruje počinioce tog zlostavljanja da nastave bez posledica”, rekao je Masimo Morati.

(Beta)

2 KOMENTARA

Comments are closed.