Amfilohije prihvatio Markovićev poziv, ali i poručio: “Ovo nije dobra atmosfera za razgovor…”

0
BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije prihvatio je poziv premijera Crne Gore Duška Markovića da u sredu, 11. marta počnu razgovori na ekspertskom nivou o Zakonu o slobodi veroispovesti.

Amfilohije je u pismu crnogorskom premijeru izrazio zabrinutost zbog činjenice da je “diskriminatorni” Zakon o slobodi verispovesti već počeo da se sprovodi kao i da se sprovode “represivne mere prema sveštenstvu i monaštvu”.

“Ne treba izgubiti iz vida česte i radikalno anticrkvene javne nastupe najviših državnih zvaničnika, koji nepravedno optužuju Crkvu za navodnu antidržavnu delatnost i podložnost uticajima izvan Crne Gore, što su notorne neistine. To nije dobra atmosfera za razgovor”, ocenio je Amfilohije a prenela Mitropolija crnogorsko-primorska.

Navodeći da crkva ne želi “niti podstiče” bilo kakvu radikalizaciju, mitropolit je izrazio nadu da će Vlada Crne Gore učiniti “sve što je potrebno” da se spreči nastavak zaoštravanja situacije od strane države.

Odlukom Episkopskog saveta SPC u Crnoj Gori, članovi ekspertskog tima za stručne pregovore u ime Crkve su protojerej-stavrofor Velibor Džomić kao koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske i advokati Dragan Šoć, Zoran Lazarević, Damjan Ćulafić i Vladimir Leposavić.

Kako je navedeno iz Mitropolije, oni imaju nadležnost da sa timom Vlade Crne Gore vode stručne pregovore o predmetnom zakonu, s tim da odluke o konačnim stavovima donosi Episkopski savet.

Sastanak eksperstkih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske biće održan u sredu, 11. marta u 10.00 časova u Podgorici.

Vladu će na tom sastanku predstavljati potpredsednik Zoran Pažin, profesor Pravnog fakulteta Nebojša Vučinić, dekan Pravnog fakulteta Aneta Spaić, šef kabineta predsednika Vlade Crne Gore Dragoljub Bulatović, advokat Nikola Martinović i diplomirani pravnik Srđan Spaić.

Prvi sastanak predstavnika Vlade Crne Gore i SPC u Crnoj Gori, održan 14. februara, okončan je bez dogovora.

U međuvremenu su litije koje organizuje SPC nastavljene i njima svakog četvrtka i nedelje prisustvuje na desetine hiljada vernika i gradjana Crne Gore.

(Beta)