Amfilohije pozvao na izbore: “Glasajte za one koji neće donosti bezakone i anticrkvene zakone…”

0
Foto Igor Pavicevic

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je sve građane Crne Gore da izađu na parlamentarne izbore i da na njima izaberu one koji neće donositi i potvrđivati “bezakone i anticrkvene zakone” u njihovo ime.

On je poručio i da će Mitropolija crnogorsko-primorska nastojati da do 30. avgusta ne učestvuje u polemikama i da ne odgovara na “besprizorne napade” i komentare koji imaju, kako ocenjuje, za cilj da uključe Crkvu u političku kampanju radi “zloupotrebe njene vekovne hristonosne misije za dobro svih ljudi i svih naroda”.

Crkvi, kako ističe, nije i neće joj biti, “bez obzira na želje i namere nedobronamernih”, mesta u partijskim obračunima i kampanjama.

“Našu borbu za izmene neprihvatljivih odredbi Zakona o slobodi veroispovesti ćemo, kao i do sada, nastaviti da vodimo svim dozvoljenim i civilizovanim sredstvima do konačne Hristove pobede”, naveo je on.

Kako je dodao, u poslednje vreme, putem društvenih mreža i na druge načine, šire se dezinformacije o stvaranju nekakvih “izbornih lista” sa navodnim blagoslovom i podrškom Crkve.

“I ovom prilikom ponavljamo i naglašavamo da se nikakve izborne liste ne formiraju sa blagoslovom, niti bilo ko ima pravo da se na to poziva u javnosti. Crkva sa svoje strane poziva sve građane Crne Gore da izađu na izbore za poslanike u narodnoj skupštini, te da na njima izaberu i glasaju za one koji neće donositi i potvrđivati bezakone i anticrkvene zakone u njihovo ime”, naveo je on.

Kako je rekao, do danas nisu dobili odgovor od Vlade Crne Gore o nastavku dijaloga o Zakonu o slobodi veroispovesti, koji je počeo pre nego što je u martu proglašena pandemija koronavirusa.

“Time nam je poslata jasna poruka da Vlada, i pored sporadičnih javnih objava, zapravo nije istinski posvećena dijalogu i rešavanju problema. Navodna vladina ‘ponuda o odlaganju primene Zakona’ nikada zvanično nije upućena Mitropoliji i eparhijama SPC u Crnoj Gori i otuda je ona za nas, uz sve do sada izrečene pravničke ocene o njenoj neustavnosti, nepostojeća”, naveo je Amfilohije u Petrovdanskoj poruci.

(Beta)