Amfilohije odlikovao “Beogradski sindikat”: Jedan član benda je uspeo da uđe u Crnu Goru i da primi odlikovanje…

0
BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije odlikovao je grupu “Beogradski sindikat”.

Kako prenose mediji, odlikovani su Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca „za nadahnute pesme, revnost i brigu za majku crkvu i sastradalnu ljubav“, posvedočenu kroz pesme “Dogodine u Prizrenu” i “Sviće zora”, posvećene odbrani svetinja u Crnoj Gori i Kosovu i Metohiji.

Uručenje priznanja Mitropolije crnogosko-primorske SPC obavljeno je jutros nakon Liturgije u manastiru Miholjska Prevlaka, saopštila je ta beogradska grupa.

Oni navode da je upravo dodela ordena, ali i učestvovanje na litiji u podgoričkom naselju Stari Aerodrom bio povod zašto su se 22. februara uputili ka Crnoj Gori.

“Kako su tri člana grupe Feđa Dimović, Blažo Vujović i Boško Ćirković vraćeni, kako sa graničnog prelaza Dobrakovo, tako i sa Podgoričkog Aerodroma, gramatu i orden je u ime grupe primio Aleksandra Protić – jedini član koji je uspeo da uđe u Crnu Goru”, precizira se u saopštenju.

Nakon uručenog priznanja Mitropolije planira se da članovi Beogradskog sindikata učestvju u Litiji, koja će danas u 16.30 sati krenuti sa Podgoričkog Starog Aerodroma, kao i učešće na molebanu i litiji koja će u 19 satič proći ulicama Podgorice i završiti ispred Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja, gde je i planirano premerno izvođenje pesme BS-a „Sviće zora”.

“Iako nam je izuzetno žao i nejasno zašto smo proglašeni za pretnju po nacionalnu bezbednost Crne Gore, ovom prilikom želimo da još jednom izrazimo podršku odbrani svetinja u Crnoj Gori, na način na koji to narod sve vreme čini – mirno i dostojanstveno. Naša namera nije bila da bilo koga ugrožavamo ili uznemiravamo, već da uzmemo učešća u najčistijem i najdostojanstvenijem građanskom skupu našeg vremena”, zaključuje se u saopštenju.

Божјом милошћу, Православни Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски Амфилохије одликује Златним ликом…

Posted by Fedja Dimovic on Недеља, 23. фебруар 2020.