“Amfilohije nam je ostavio četiri amaneta, iako bezbožnici tvrde da ne postoje”

0
Profimedia

(Beta) – Biznismen Miodrag Daka Davidović izjavio je sinoć da je mitropolit Amfilohije (Radović) ostavio četiri amaneta, za koje, kako je rekao, “bezbožnici tvrde da ne postoje” i ocenio da je mandatar Zdravko Krivokapić častan čovek.

Davidović je odbacio navode da nakon formiranja nove vlasti “želi da preume šverc cigara”.

“Prvi (amanet), sanjajući o ulcinjskoj Briskoj gori, da se opet podigne konak Svetog Vasilija Ostroškog. Drugi, da se obnovi kapela patrijarha Gavrila Dožića u moračkim Vrujcima. Treći, da se izgradi spomen-dom patrijarha Varnave Rosića. I četvrti, u kom je prkosno branio svetinje, želeo je da se obnovi džamija u Pljevljima, kao prilog za obnovu onoga što je na džamiji polomilo tuđe, neprijateljsko kamenje. Mislio je o braći u Bogu, tražio je bratsku ruku, da bratski obraz osvetla i pomiri zemlju. Umirao je, a branio je svetinje”, rekao je Davidović sinoć na konferenciji za medije, prenosi podgorički Dan.

Davidović je blizak SPC, a pojedini mediji tvrdi da je upravo on predložio Krivokapića da bude nosilac liste Za budućnost Crne Gore.

On je sa sveštenicima i ambasadorom Srbije u Podgorici Vladimirom Boževićem ušao u Klinički centar da iznese telo preminulog mitropolita, što je predmet istrage nadležnih organa jer je Amfilohije umro od posledica korona virusa.

Istakao je da su već preduzeti koraci kako bi mitropolitovi amaneti bili ispunjeni.

Davidović je optužio lidere Demokratskog fronta (DF) da pokušavaju da sruše politički dogovor o formiranju nove vlade, “ali u tome neće uspeti jer mandatar Zdravko Krivokapić ima podršku crnogorskog naroda”.

Rekao je da je uoči parlamentarnih izbora imao neprijatan susret sa liderima DF-a Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem u Trebinju, kada se pokazalo da postoje brojne razlike među njima, u prvom redu oko sastava koalicione liste i pitanja ko će biti poslanik u novom mandatu.

“Hteo sam da profesori, ugledni ljudi, budu prvi na listi, a ako izgubimo, da se povuku i mandate ustupe aktivnim političarima. Oni na to nisu pristali, očito se plašeći da li će oni vratiti mandate”, rekao je Davidović.

On je rekao da nije tačno da crkva ima bilo kakve veze sa predizbornim imenovanjem Krivokapića za nosioca liste “Za budućnost Crne Gore” ili da je sastavljala listu.

Davidović tvrdi da je on najviše učinio na objedinjavanju opozicionih snaga te da je Krivokapić sada, nakon pobede nad DPS-om, na meti jer neće da bude poslušnik.

“Zdravko Krivokapić je častan čovek. Nije krpa, nego čovek sa dignitetom i neće da bude ni u čijoj službi. Očito smeta takav, jer ta grupa ljudi želi da se dočepa fotelja”, tvrdi Davidović.

On je rekao da je razočaran reakcijom državnih organa Srbije vezano za istragu o atentatu na njega u beogradskom hotelu Kraun plaza krajem prošle godine, ističući da se kasnije utvrdilo da atentatora policija praktično nije ni tražila. Objasnio je da je vrh službe bezbednosti u Srbiji uskratio mogućnost njegovom obezbeđenju da se naoružava.

Davidović je rekao da njegovi politički protivnici proturaju priče da je umešan u mutne radnje i da su o tome, posebno u beogradskoj žutoj štampi, napisane hiljade tekstova.

“Poslednja u nizu neistina je da se navodno javljam da preuzmem tržište cigareta od nekog klana “Grand”, a ja ne znam ni ko su ti ljudi, niti poznajem tog Ubovića ili Mijajlovića”, naveo je Davidović.

Naveo je i da je bivši potpredsednik DPS-a Svetozar Marović iz navodnog egzila u Beogradu nastavio da se bavi agitacijom i propagandom, pa je čak i preko DF-a pokušao da utiče na formiranje nove vlade u Crnoj Gori.

On je rekao da se jedno vreme sretao sa Marovićem u Beogradu, koji mu se žalio da nema novca i da jedva spaja kraj s krajem.

“Čak sam mu i pomagao, Bog je dao da smo mi Srbi pomalo naivni i dobre duše. Da bi se desilo to da se saznalo da on opet nastavlja sa svojim krupnim, unosnim poslovima, da sa svojim ortakom, keramičarom sa brda, sprema novu propagandu, uoči crnogorskih izbora. Trebalo je izgleda da ja pričam u Crnoj Gori da Marović teško živi, a da on, u stvari, pravi biznis u Beogradu. Inače, institucije u Crnoj Gori nisu tražile njegovo izručenje”, rekao je Davidović.