Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocenio je da su istoričari izmanipulisali predsednika Crne Gore Mila Đukanovića kada je reč o autokefalnosti crnogorske crkve, pišu Vijesti.

Upitan da li je Đukanović odgovoran što će se vladajući DPS ubuduće navodno zalagati za autokefalnost, mitropolit crnogorsko-primorski rekao je da su „njegovi istoričari glavni krivci“.

„Ne znam da li je tu ovaj Andrijašević (Živko), pretpostavljam da je on u pitanju. Oni su ti koji su mu podmetnuli, a on ima poverenja u njihove laži. Mnogo mu je mudrije da se njih ratosilja“, rekao je on.

Amfilohije je ocenio da mu oni prikazuju lažnu istoriju i da Đukanović nije čovek koji se bavi istorijom.

„Ta priča da je Mitropolija crnogorska, crnogorska crkva, zvali je kako hoćete, ukinuta 1918. ili 1920. godine, i da oni sada treba da je stvaraju je potpuno jedno bezumlje, kome će da se nasmeje svaki pametan čovek. Mitropolija postoji bez prekida od 1504. pod tim nazivom. Sve sveštenstvo, sve monaštvo, svi episkopi, sveukupna imovina ostala je Mitropolije crnogorsko primorske u vremenu kada je ona vaspostavila jedinstvo sa ostalim crkvama nekadašnje Pećke patrijaršije. To se dogodilo 1922. i ništa se drugo nije dogodilo. Sada pričati da je nestala ona Mitropolija, ona crkva, i da treba stvarati nekakvu novu – to samo mogu ljudi koji nemaju ni svest, ni savest“, rekao je i dodao:

„Crkvu da stvaraju, koja osam vekova bez prekida ovde postoji. Šta će da stvaraju… Šta to znači stvarati neku crkvu. Kao da ovo nije crnogorska crkva, tako se zove – Mitropolija crnogorska. Zvala se nekada i Skenderijska, i Zetska, i Crnogorsko primorska…“

Amfilohije je rekao da „bukvalno nazivaju poglavarom SPC“.

„Jedan je poglavar SPC, Irinej, koji je nadavno bio u manastiru Podlastva, dočekan sa ljubavlju i beskrajnim zadovoljstvom naroda. On je poglavar srpske crkve, ja sam mitropolit crnogorski, zetski, skenderijski, brdski“, rekao je Amfilohije.

Amfilohije je rekao i da nema nikakvih razmimoilažanja sa patrijahom Irinejom. Na pitanje da li je jedna od tema i neslaganje dela arhiepiskopa sa odlukom Sinoda da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli orden, on je kazao da je to „jedan mali detalj“.

„Patrijarh ima svoj stil, ja imam svoj. Moj stil je dinarski. Ja sam Dinarac, Moračanin, naslednik patrijarha Gavrila Dožića koji je bio mitropolit pećki. Dožića je postavio kralj Nikola koji je želeo da on obnovi jedinstvo Pećke patrijaršije. On je prvi kater objedinjenja Pećke patrijaršije“, rekao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.