U danima kada su političke strasti ponovno uzavrele, i kada se ponovo protestuje na ulicama (i autoputevima), uredniku unutrašnje rubrike u političkom magazinu verovatno bi se uzelo za zlo da sedi tri i po sata u jednom vračarskom kafiću.

Ali toliko je trajao razgovor sa Zdravkom Ponošem, u kojem je čovek koji se pominje kao potencijalni predsednički kandidat govorio o čitavoj svojoj karijeri.

O svojoj vojnoj, diplomatskoj i političkoj karijeri, o tome gde je vojska pogrešila u ratu u bivšoj SFRJ, o bombardovanju i svojoj ulozi tokom NATO bombardovanja, o tome kako je izgledao 5. oktobar, o Kosovu, Vučiću, opoziciji, ali i o “dnevnoj politici”, u životnom intervjuu za Nedeljnik govori Zdravko Ponoš.

Kako gledate na odluku o bojkotu izbora prošle godine?

Bojkot je bio iznuđena stvar. Imao je svrhu i rezultat, ogolio je prirodu ove vlasti i prinudio je na nove izbore. Deo opozicije je imao zabludu da će Evropa videti stanje i zauzeti se za demokratiju u Srbiji. Sve Evropa vidi. Vidi i stanje u Poljskoj i Mađarskoj, pa ne reaguje. Kod nas ljudi ovde misle da kad se žale u nekoj ambasadi, da će neko da potrči da pomogne, da se zauzme samo zato što je nešto ispravno i demokratski. Neće. Ambasade se bave Srbijom na bazi svojih, a ne naših interesa. Vučić upravlja Srbijom vodeći računa da namiri njihove, svoje i partijske interese. Za Srbiju, ako nešto ostane. Zato mu se do sada i gledalo kroz prste.

Sad se priča o promeni pristupa američke administracije. Mislim da su oni probali da završe neke stvari sa jakim Vučićem, a sada će pokušati sa slabim Vučićem.

Ceo intervju je objavljen u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 9. decembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Njujork tajmsa na srpskom jeziku

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.