“Amerikanci, odbacite jezik koji hrani mržnju i rasizam”: Obamina “poruka između redova” za Donalda Trampa

0
Foto: Profimedia

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama, rekao je da Amerikanci moraju “čvrsto da se suprotstave jeziku” svakog lidera koji “hrani atmosferu straha i mržnje i koji hrani rasistička osećanja”, piše Gardijan.

To je bilo prvo obraćanje Obame javnosti od kada su se dogodile dve pucnjave u Teksasu i Ohaju. On je poručio da građani ne bi trebalo da se “osećaju bespomoćno”.

“Dokle god ne budemo ustali protiv zvaničnika koji jednostavno ne žele da promene zakon o oružju, događaće nam se ovakve stvari”, rekao je Obama, ali ni jednog trenutka nije direktno spomenuo Donalda Trampa.

To nije manir američkih predsednika – u tradiciji je da se izbegavaju oštre kritike direktnih naslednika u Beloj kući, ali je potpuno jasno da se njegove izjave odnose na aktuelnog predsednika SAD, koji je u prethodnom periodu više puta ulazio u sukobe sa kongresmenima, novinarima i jednim delom javnosti zbog nekorektnih izjava u vezi sa nečijom bojom kože.

Obama je pucnjavu iz El Pasa u kojo je nastradalo 22 ljudi, opisao kao posledicu slepog praćenja ideologije koja kroz nasilje želi da sačuva “dominaciju belih ljudi”.

On je zaključio da je jezik koji izaziva mržnju zbog toga što neko ne izgleda kao neko drugi, kroz istoriju dovodio do velikih tragedija.