Amerika pozvala svoje građane da hitno napuste Irak: Tenzije posle ubistva iranskog generala Sulejmanija

0
Foto: Profimedia

Američki Stejt department pozvao je građane Sjedinjenih Američkih Država da hitno napuste Irak, potvrđeno je iz Ambasade SAD u Iraku.

Kako je navedeno u pojašnjenju, ovaj potez je uslovljen pojačanim tenzijama u ovom delu sveta, prenosi N1.

”Američka ambasada u Iraku savetuje građanima SAD da obrate pažnju na uputstvo o putovanjima koje je objavljeno u januaru 2020. i da odmah napuste Irak zbog povišenih tenzija u ovoj državi. Građanima se savetuje da napuste državu avio letovima dok su dostupni, a ukoliko nisu u mogućnosti da tako napuste državu, preporučuje se da učine isto kopnenim putem. Sve javne konzularne operacije se suspenduju do daljnjeg zbog napada militanata koji imaju podršku Irana. Američkim građanima se savetuju da se ne približavaju ambasadi. Američki konzulat u gradu Erbil ostaje otvoren za izdavanje viza, pasoša i sastanke sa Odeljenjem za poslove sa američkim građanima”, saopšteno je danas iz Ambasade SAD u Iraku.

Podsetimo, tri rakete tipa “kaćuša” pale su na međunarodni aerodrom u Bagdadu, objavili su tokom noći irački vojni oficiri. U napadu je poginuo moćni iranski general Kasem Sulejmani.