“Amerika ponovo kreće napred, u borbu za osvajanje 21. veka”: Bajden održao govor u Kongresu SAD…

0
(Beta/Chip Somodevilla/Pool via AP)

(Beta) – Predsednik SAD Džozef Bajden je kasno sinoć, u svom prvom obraćanju Kongresu, predstavio sliku Amerike koja je ponovo uspravna posle niza teških kriza, istakao svoju želju za reformama i pozvao najbogatije da “plate svoj pravedan deo”, prenosi Glas Amerike.

“Amerika ponovo kreće napred”, poručio je Bajden na početku obraćanja pred članovima Senata i Predstavničkog doma američkog Kongresa, posle prvih 100 dana na čelu zemlje.

On je takođe primetio da se nijedan dosadašnji američki predsednik nije obraćao u, kako je rekao, istorijskim okolnostima u kojima su dve žene – potpredsednica Kamala Haris i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, predstavnice demokrata, sedele iza njega tokom tog obraćanja.

“Gospođo predsedavajuća i gospođo potpredsednice, nijedan predsednik nikad nije izgovorio te reči na ovom podijumu. Bilo je krajnje vreme”, rekao je Bajden.

Poručio je da su Sjedinjene Države u usponu i da su izabrale nadu – nasuprot straha.

“Amerika je bila u požaru kada sam stupio na dužnost pre stotinu dana. Usvojili smo ekonomski plan i već vidimo rezultate koji utiču na oporavak zemlje”, rekao je Bajden.

Prema njegovim rečima, 90 procenata američkih građana živi na manje od pet milja (osam kilometara) od punktova za vakcinaciju protiv kovid-19.

“Vakcinišite se. Uzmite vakcinu. Dostupne su”, poručio je američki predsednik u obraćanju, dodavši da će u prvih sto dana njegovog mandata biti dato 220 miliona vakcina.

Istakao je da je reakcija države na pandemiju koronavirusa, uključujući i vakcinaciju bio jedan od najvećih logističkih dostignuća u Americi.

Bajden je ukazao da se Sjedinjene Države sa Kinom i drugim zemljama takmiče da, kako je rekao, osvoje 21. vek.

“Plan za spas Amerike omogućiće nam da prepolovimo broj dece koja žive u siromaštvu tokom 2021. U tom procesu otvoreno je 1,3 miliona radnih mesta u roku od 100 dana. Više radnih mesta nego u prvih sto dana mandata bilo kog predsednika”, istakao je Bajden.

Državni plan o zapošljavanju, koji je ranije predložio, označio je kao najznačajnijim još od Drugog svetskog rata.

“Iskoristićemo ga da zamenimo 100 odsto cevi širom zemlje kako bi svi građani imali ispravnu pijaću vodu”, rekao je Bajden – dodavši tome i planove u borbi protiv klimatskih promena.

Založio se da Sjedinjene Države preuzmu primat u proizvodnji električnih automobila, turbina i baterija – koje ne zagađuju životnu sredinu.

“Nema razloga da se delovi za turbine proizvode u Pekingu, a ne u Pitsburgu”, rekao je američki predsednik – označivši potpredsednicu Kamalu Haris kao zvaničnicu koja će predvoditi inicijative za otvaranje novih radnih mesta.

Izneo je podatak da je 20 miliona američkih građana ostalo bez posla za vreme pandemije kovid-19 – dok je 650 milijardera prihodovalo ukupno hiljadu milijardi dolara, prenosi Glas Amerike.

“Prelivanje u ekonomiji nikada nije dalo rezultate. Potrebno je da je izgradimo od kraja prema sredini”, podvukao je Bajden.

Američki predsednik je rekao da je kineskom predsedniku Si Đinpingu poručio da će svestrano braniti američke interese – uključujući globalnu ekonomiju.

“Rekao sam mu i da ćemo zadržati snažno vojno prisustvo u području Pacifika – kao što to činimo sa Severnoatlantskom alijansom u Evropi. Ne da da bismo započeli sukob – već da bismo ga sprečili”, ukazao je američki predsednik.

Govoreći o Rusiji – precizirao je da je direktno i proporcionalno odgovorio na pokušaje Rusije da se meša u izbore održane 2020. kao i sajber napade počinjene u Americi.

Osvrnuo se i na odluku o povlačenju američkih trupa iz Avganistana rekavši da će se SAD nastaviti da budu obazrive povodom terorističkih pretnji ma odakle one dolazile.

U vezi sa problemom oružanog nasilja u SAD, kojim su poslednjih dana bili pogođne države Džordžija i Kolorado, Bajden je istakao da je potrebno primeniti striktnije zakone.

Zatražio je od republikanaca u Senatu da se pridruže demokratama kako bi se sanirali nedostaci u zakonu koji otežavaju temeljnije provere korisnika naoružanja i razornije municije.

“Učiniću sve što je u mojoj moći da zaštitim građane od pandemije i oružanog nasilja. Ali potrebno je i da Kongres deluje”, rekao je Bajden.

Takođe, od Kongresa je zatražio da usvoji zakone kojima se reguliše policijsko postupanje do prve godišnjice smrti Džordža Flojda, koji je u maju preminuo tokom privođenja, za šta je nedavno osuđen bivši policajac iz Mineapolisa Derek Šovin.

“Svi smo videli koleno nepravde na vratu crnačke Amerike. Sada je trenutak za stvarni napredak”, poručio je Bajden.

Ukazao je da želi da poboljša američku migracionu politiku – pozvavši Kongres da usvoji reformski zakon kojim će biti povećana novčana davanja za efikasniju graničnu kontrolu, ali i put ka američkom državljanstvu. Bajden je ponovio da će potpredsednica Kamala Haris voditi tim američke administracije koji će se baviti uzrocima krize na granici.

Američki predsednik je rekao i da bi Sjedinjene Države trebalo podele da ostave po strani – i ujedine se. Izneo je stav da se, kako je rekao, autokrate klade da će američka demokratija propasti.

“U ranijem periodu kada je naša demokratija bila na iskušenjima – Frenklin Ruzvelt nas je podsetio da je potrebno da svako od nas uradi svoj deo posla. To je sve što tražim… Da svi uradimo svoj deo posla. Ako to učinimo, suočićemo se sa ključnim izazovima, i dokazati da je demokratija trajna i snažna”, poručio je Bajden.

Osvrnuo se i na upad dela pristalica Donalda Trampa, bivšeg američkog predsednika u zgradu Kongresa – nazvavši ga mračnim danom nacionalne istorije.

Obraćanje je zaključio uverenjem da nikada nije bio sigurniji kojim će putem zemlja ići.

“Mi smo Sjedinjene Američke Države. Ne postoji ništa, izvan naših mogućnosti, što ne možemo učiniti – ako radimo zajedno”, zaključio je u obraćanju članovima Kongresa i američkoj javnosti predsednik Bajden.

Govor je održan pod opsežnim bezbednosnim merama – uključujući i ogradu postavljenu oko zgrade Kapitola nakon što su Trampove pristalice 6. januara ove godine napale tu lokaciju. Obezbeđenje je u Vašingtonu nakon napada donekle ublaženo, a ograda na Kapitol hilu i druge privremene barijere izvan kompleksa Bele kuće su uklonjene.