Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Sjedinjene Američke Države pokušavaju da revidiraju Briselski sporazum, u delu koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština, prenosi Danas.

Lavrov ističe da je američki glavni cilj da se na taj način Kosovo „uvuče u NATO“ i zbog Bondstila, najveće američke baze u Evropi.

U tom kontekstu, on je podsetio da je pre četiri godine potpisan sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština na KiM, kojim se garantuju jezička, kulturna i verska prava Srba, ali da je sporazum ostao samo na papiru.

„Ova zajednica nije teritorijalno kompaktna – postoji sever, gde su teritorije blizu jedna druge i postoje enklave, koje su takođe deo ove zajednice. Ova zajednica ima svoju zastavu, himnu i grb. Sporazum je ostao na papiru četiri godine“, rekao je Lavrov na 16. godišnjoj sednici tink tenka iz Moskve „Klub za diskusiju Valdaj“.

Ruski šef diplomatije, govorio je o tome da Kosovo nije jedino koje Amerikanci nameravaju da „uvuku“ u NATO i da za tako nešto postoji plan i sa Bosnom i Hercegovinom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.