“Amerika nije dala zeleno svetlo za napad u Siriji”: Džavni sekretar Majk Pompeo o turskoj ofanzivi

2
Profimedia

Sjedinjene Američke Države nisu dale Turskoj “zeleno svetlo” za ofanzivu koja je pokrenuta na severu Sirije, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo, prenosi N1.

On je objasnio da su navodi kako je Turska za napad dobila američku podršku – čista laž.

Turski vojnici i njihovi sirijski saveznici ušli su sinoć na severoistok Sirije u okviru ofanzive koju je pokrenula Ankara protiv kurdskih snaga.

Operacija je započeta napadima iz vazduha i artiljerijskom paljbom na oblasti na severoistoku Sirije, a mediji prenose da su već pogođene i neke civilne oblasti.

Turski parlament izglasao je u utorak jednogodišnje produženje dozvole vladi da naredi prekogranične vojne ofanzive u Iraku i Siriji kada se Turska suoči sa bezbednosnim pretnjama.

Ipak, čekalo se da američki predsednik Donald Tramp odredi svoj stav prema upotrebi sile protiv Sirije. On je prvo u nedelju uveče rekao da će američki vojnici raspoređeni u toj zoni biti povučeni zbog turske operacije. A onda je optužen da napušta Kurde koji su najveći američki savezinici u borbi protiv Islamske države, pa se predomislio.

Tramp je preokrenuo svoje izjave i zapretio ekonomskim uništenjem Turske ako ode predaleko u invaziji na sever Sirije.

I pored toga, napad je otpočeo juče.

2 KOMENTARA

  1. A ko vama daje zeleno svjetlo da napadate drzave po celom svetu? Verovatno videli od vas.

  2. Да би било која оружана интервенција била легализована, њу мора да одобри СБ УН, а не овај тип. Према томе “пријатељ” Ердоган је још једном нарушио међународно право.

Comments are closed.