“Američko priznavanje genocida nad Jermenima imaće destruktivan uticaj na naše odnose”

0

(Beta-AFP) – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas da će priznanje jermenskog genocida od strane njegovog američkog kolege Džozefa Bajdena, koje je nazvao “neosnovanim”  imati “destruktivni uticaj” na tursko-američke odnose. 

“Američki predsednik dao je neosnovane izjave, nepravedne i suprotne realnosti”, kada je u subotu priznao jermenski genocid rekao je Erdogan novinarima posle sastanka vlade u Ankari. 

Bajden je juče na godišnjicu masakra nad Jermenima u saopštenju napisao da “Amerikanci uvek odaju počast Jermenima nastradalim u genocidu koji je počeo pre 106 godina”. 

“Mislimo da su te reči ubačene u izjavu posle pritisaka jermenskih radikalnih grupa i antiturskih krugova. Ali to ništa ne menja u destruktivnom uticaju tih reči za odnose između dve zemlje, rekao je Erdogan.

Bajden je prvi američki predsednik koji je nazvao “genocidom” ubistvo milion i po Jermena za vreme Otomanskog carstva 1915. godine. Ta njegova izjava izazvala je bes Turske.

Masakr nad Jermenima od 1915. više od dvadeset zemalja i brojni istoričari priznaju kao genocid, ali Turska to oštro osporava.

Bajdenovu izjavu su odmah osudili turski zvaničnici tvrdeći da nema ni pravnih ni istorijskih osnova za upotrebu reči genocid. Oni su istakli da su tokom rata stradali i Turci i Jermeni.

Istoričari procenjuju da je u Otomanskom carstvu tokom i posle Prvog svetskog rata ubijeno 1,5 miliona Jermena što stručnjaci smatraju prvim genocidom 20. veka.

Naslednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već da su to žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan i da je pogibije bilo na obe strane.

“Optužbe o genocidu su toliko osetljive da se ne mogu koristiti za političke svrhe”, dodao je Erdogan.

I pored kritika Erdogan je rekao da je “uveren” da će njegov predviđen susret sa Bajdenom u junu na margini samita NATO u Briselu pružiti priliku da smanje tenzije između dve zemlje.