Američki zdravstveni zvaničnici preporučili treću dozu vakcine protiv korone

0

Američki zdravstveni zvaničnici objavili su danas plan da vakcinisani građani protiv kovid-19 prime dodatnu dozu zbog veće zaštite protiv delta soja koronavirusa i dokaza da efikasnost vakcina vremenom slabi.

Direktorka Centra za borbu i prevenciju bolesti (CDC) Rošel Valenski (Rochelle Walensky) rekla je da dodatnu dozu treba primiti osam meseci posle druge doze vakcine Fajzer (Pfizer) ili Moderne. Dodatna vakcinacija bi mogla da počne već 20. septembra.

Zdravstveni zvaničnici su rekli su da će i onima koji su primili vakcinu Džonson i Džonson (Johnson & Johnson), koja se daje u jednoj dozi, verovatno biti potrebna i dodatna, ali će odluka biti doneta kada bude dostupno više podataka.

Realizacija plana o dodatnoj vakcinaciji zavisi od procene Uprave za hranu i lekove (FDA) o bezbednosti i ekikasnosti treće doze, naveli su zvaničnici.

FDA i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti prošle nedelje su preporučili treću dozu Fajzerove ili Modernine vakcine za pojedine osobe sa oslabljenim imunitetom.

U saopštenju je navedeno da je “vrlo jasno” da zaštita vakcinom protiv infekcija vremenom opada, što se vidi sada, s vrlo zaraznijim delta sojem koji se brzo širi.

“Na osnovu naše najnovije procene, trenutna zaštita od teških bolesti, hospitalizacije i smrti mogla bi da se smanji u narednim mesecima” posle dodatne doze vakcine, rekli su.

Eksperti Svetske zdravstvene organizacije oštro su se usprotivili američkom planu, ističući da siromašne zemlje nemaju dovoljno vakcina ni za prvu dozu.

“Planiramo da damo dodatne prsluke za spasavanje ljudima koji ih već imaju, dok ostavljamo druge ljude da se utope jer nemaju nijedan prsluk”, rekao je ironično direktor SZO za vanredne situacije Majkl Rajan (Michael Ryan).

Glavna naučnica SZO Sumija Svaminatan rekla je danas da trenutni podaci ne ukazuju da su potrebne dodatne vakcine protiv koronavirusa.

Ona je upozorila da bi ostavljanje milijardi ljudi u zemljama nevakcinisanim moglo izazvati pojavu novih sojeva virusa i rezultirati “još strašnijim situacijama”.