Američki eksperti: “Vašington gubi strpljenje, Srbija mora da odluči”

0
EPA/MICHAEL REYNOLDS

(Beta) – Sjedinjene Američke Države (SAD) gube strpljenje sa Srbijom zbog njenog odbijanja da svoju spoljnu i bezbednosnu politiku uskladi sa Briselom i primeni sankcije protiv Rusije, ocenjuju za Glas Amerike (VOA) američke diplomate i eksperti.

Bivši zvaničnik Stejt departmenta Danijel Frid i direktor za Evropu u Međunarodnom republikanskom institutu Pol Mekarti za Glas Amerike (VOA) su rekli da Srbija mora hitno da odluči da li joj je budućnost u Evropi ili sa Putinovom Rusijom.

“Rusija je odgovorna za zverstva u Ukrajini, na nivou staljinizma. Uništava gradove, masovno ubija civile, blokira hranu… Da li Srbija usklađuje svoju spoljnu politiku sa u suštini agresivnim tiraninom odgovornim za velika zverstva?”, upitao je Frid.

On smatra da je zbog ruskog ekstremizma i nasilja, balansiranje predsednika Srbije Aleksandra Vučića između Zapada i Rusije nemoguće i veruje da SAD gube strpljenje sa Beogradom. 

Da je američko strpljenje na izmaku saglasan je i Pol Mekarti iz Međunarodnog republikanskog instituta.

“Mislim da Vašington gubi strpljenje. I to nije samo usredsređeno na sankcije, već i na dijalog Srbije sa Kosovom koji je duboko zamrznut”, ocenjuje Mekarti.

Frid, trenutno saradnik Atlantskog saveta, ističe da bi želeo da se Beograd pridruži evropskim sankcijama.

On poručuje i da bi Vučić trebalo da “da u javnosti formuliše strategiju kojom se prepoznaje šta je Rusija postala pod Putinom”.

“I da (Vučić) preispita jezik koji Srbija koristi…mora da izrazi i da to i misli da Srbija razume šta znači evropska budućnost. To nije šurovanje sa Vladimirom Putinom”, rekao je Frid. 

U interesu je Srbije, kako poručuju američki diplomati i eksperti, da veže svoju budućnost za zapad, a posebno za Evropsku uniju.

“Predsedniku Srbije će biti sve teže da sedi na dve stolice …da li to znači potpuni i trajni raskid sa Rusijom? Ne. Mislim da će verovatno doći vreme kada će odnosi Rusije i Srbije biti manje opterećeni krvlju koja se trenutno proliva u Ukrajini”, kaže Mekarti.

Usred ovog rata, kako je dodao, Srbija zaista ima samo jedan izbor, a to je da se prikloni Briselu i Zapadu.

“Kao što je pokazao incident sa avionom Lavrova, Srbija je okružena državama koje ostaju sve prozapadnije”, navodi Mekarti za VOA.