Američki ambasador u Prištini: “Podsetio sam Rakića da je Radoičić na crnoj listi SAD”

0
EPA/MICHAEL REYNOLDS

(Beta) – Ambasador SAD u Prištini Džef Hovenir podsetio je danas predsednika Srpske liste Gorana Rakića da se njegov potpredsednik Milan Radoičić nalazi na crnoj listi sankcija Ministarstva finansija SAD.

Hovenir je, u izjavi medijima, naveo da je Radoičić povezan sa međunarodnim kriminalnim grupama.

“Na ovom sastanku podsetio sam [Gorana Rakića] na jedno konkretno pitanje, ali ne u kontekstu poslednje izjave, već da podsetim ljude da je Milan Radoičić SAD stavljen na listu sankcija Ministarstva finansija SAD i prema našim informacijama povezan je sa međunarodnim kriminalnim grupama i korupcijom i obavestio sam ga o stavu SAD u vezi sa ovom osobom”, rekao je Hovenir.

SAD su krajem prošle godine uvele sankcije “organizovanoj kriminalnoj grupi koja deluje na severu Kosova i Metohije, na čijem je čelu Zvonko Veselinović”.

Pored Veselinovića, tu su i njegov brat Žarko Veselinović, zatim Željko Bojić, Milan Mihajlović, Siniša Nedeljković, Radovan Radić, Milan Radisavlević, Milojko Radisavlević, Milan Radoičić, Marko Rosić, Radule Stević, Milivoje Vulović.

SAD navode da je ta grupa bila umešana u velike šeme podmićivanja sa bezbednosnim zvaničnicima, prištinskim i srpskim, koji omogućavaju ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između dve zemlje.