Američka vlada uložila novac u petu vakcinu: Džonson i Džonson dobili još milijardu dolara

0

Američka vlada objavila je novu investiciju od milijardu dolara farmaceutskoj kompaniji Džonson i Džonson za razvoj vakcine protiv COVID-19, sa garantovanih najmanje 100 miliona doza.

Kompanija Džonson i Džonson preko svoje filijale Jansen krajem marta primila je 456 miliona dolara, a nova milijarda će finansirati projekat proizvodnje na veliko njene eksperimentalne vakcine, prenosi N1.

Dve strane predviđaju moguće povećanje narudžbine na dodatnih 200 miliona doza.

Sa ovom investicijom ulozi vlade predsednika Donalda Trampa za projekte razvoja vakcina porasli su na najmanje 9,4 milijarde dolara, uključujući ugovore o snabdevanju koji su potpisani sa pet kompanija, a koji predviđaju isporuku od najmanje 700 miliona doza, prema računici agencije Frans pres.

Pod uslovom da se vakcine pokažu efikasnim, SAD bi teoretski mogla da dobije po 100 miliona doza od četiri kompanije – Džonsoni Džonson, Novavaks, Fajzer/Biontek, Sanofi/GSK, i 300 miliona doza od grupe Oksford/AstraZeneka.

Ova poslednja grupa je već potpisala ili je u pregovorima sa drugim zemljama, od čega 400 miliona doza za Evropsku uniju.

Trka za vakcinu traži da se paralelno proizvodnja pokrene paralelno sa kliničkim probama i potencijalno sa gubitkom, pre nego što se zna da li je vakcina efikasna.

Američka vlada je takođe potrošila milijarde dolara za izgradnju lokacija za proizvodnju, za kompanije koje proizvode špriceve i flašice koje će biti potrebne za distribuciju ili za buduće vakcine.

SAD su takođe kupile skoro celokupnu porizvodnju antiviralnog leka remdesivir do septembra, prvog leka koji je pokazao relativne rezultate za lečenje obolelih od COVID-19.