Američka izborna noć koja traje dva dana: Bajden trlja ruke, Tramp viče “ne važi se”…

0
Foto: Profimedia

Američki izbori i njihovi još uvek nekompletirani rezultati glavna su tema u čitavom svetu i dok jedni računaju ko ima kakve šanse, drugi bogorade nad činjenicom da se “izbori u SAD prate više nego izbori u Srbiji”. Čak i za one koji nisu pasionirani ljubitelji politike, naročito američke, događaji iz polednjih 24 sata i nešto više, predstavljaju nešto do sada neviđeno.

Bajden je sa pobedom u Viskonsinu, koja je potvrđena, skupio 248 potvrđenih elektorskih glasova, a činjenica da je pobedio i u Mičigenu dovodi do zbira od 264 glasa. Dakle, nedostaje mu još šest.

Za to vreme, Tramp sumnja u “magično nestajanje” njegovih glasova.

“Spremni smo na mogućnost da protivnici zatraže novo brojanje glasova…”

Dok demokratski kandidat za predsednika SAD Džo Bajden priprema obraćanje javnosti u Delaveru, iz njegovog štaba su prokomentarisali Trampovo nezadovoljstvo trenutnim stanjem.

Oni su rekli da su spremni za mogućnost da Trampov tim zatraži novo prebrojavanja i još jednom su poručili da su izbori za predsednika isključiva volja građana i da nemaju ništa protiv da se svi glasovi prebroje i dva puta.

“Tramp se oseća pokradenim…”

Izveštač CNN-a iz izbornog štaba Donalda Trampa tvrdi da su u timu aktuelnog predsednika Amerike nezadovoljni događajima na biračkim mestima određenim saveznih država i da će zbog toga tražiti ponovljeno prebrojavanje glasova.

To se pre svega odnosi na Viskonsin i Arizonu.

“Tramp se oseća pokradenim i vrlo je nezadovoljan kako teče brojanje glasova drugog izbornog dana”, rekao je izveštač CNN-a.

Tako blizu, a tako daleko: Rezultati izbora u Pensilvaniji možda i pre petka

Državna sekretarka Pensilvanije rekla je da bi većina glasačkih listića u njenoj državi mogla da se izbroji znatno ranije od prvig predviđanja, dakle, pre petka. Ona je objasnila da je ostalo milion neobrađenih listića.

„Što je trka neizvesnija, to je duže potrebno da se sazna pobednik, ali mislim da, kao što sam sve vreme govorila, mislim da bi ogromna većina glasačkih listića mogla da se izbroji do petka i zapravo u ovom trenutku izgleda kao da imamo još bolji tempo od toga”, rekla je ona.

Sada je i zvanično – Bajden pobedio u Viskonsinu

Ovu informaciju preneo je CNN, a prethodno su brojni mediji pisali o tome da je brojanje glasova privedeno kraju, te da je prednost demokratskog kandidata nedostižna.

Njujork tajms: U Viskonsinu prebrojano više od 98 odsto glasova

Čini se da je kandidat demokrata Džo Bajden veoma blizu još 10 elektorskih glasova, koje je zaslužio pobedom u Viskonsinu. Ipak, još uvek nema potvrde izbornih rezultata u toj saveznoj državi.

Trampov izborni štab potvrdio – tražiće ponovljeno brojanje glasova u Viskonsinu

Nakon što je postalo jasno da Džo Bajden uspeva u nameri da učvrsti “plavi zid” i da će odneti pobedu u Viskonsinu, čelni ljudi Trampove kampanje potvrdili su da će tražiti da se ponovi prebrojavanje glasova u toj saveznoj državi.

CNN prenosi tu najavu Trampovog tima, a ona se naslanja na njegovu izjavu o nestajanju glasova.

Rezultata iz Nevade neće biti do sutra

CNN prenosi da rezultati iz Nevade neće biti obrađeni do sutra, iako nije bilo informacija da su u početku imali problem sa obradom glasova i njihovim prebrojavanjem.

U Nevadi su Bajden i Tramp veoma blizu, na manje od 8.000 glasova razlike, ali mediji prenose da će najveći broj glasova pristiglih poštom tek ući u analizu.

Raste Bajdenova prednost u Mičigenu

Bajden je proširio svoje vođstvo na više od 30.000 glasova u Mičigenu, a novi glasovi stigli su iz okruga Vejn (Detroit). Njegov trenutni rezutat veći je od Trampovog iz 2016. godine.

Mičigen je, potpuno suprotno Floridi, prvo obrađivao glasove date izbornog dana, a zatim one iz “ranog glasanja” i pristigle poštom.

Zato je mapa sve plavetnija.

U Viskonsinu je ostalo još 33.000 neobrađenih glasova – Bajden slavi

U Viskonsinu je ostalo samo da se izbroji oko 300 glasova, kažu zvaničnici, a prenosi Njujork Tajms. Ti glasovi su neobrađeni u gradu Vilou, u okrugu Ričlend. Bajden vodi sa više od 20.000 glasova prednosti.

Podsetio, Viskonsin je dugo bio označen crvenom bojom na svim mapama, ali se stvar promenila kada su obrađeni glasovi pristigi poštom.

Šta se sve događalo juče, mogli ste da ispratite na našem sajtu.