78% kompanija članica AmCham očekuje rast poslovanja, dok 61% planira nova zapošljavanja u 2020. godini

Najveći izazov za razvoj poslovanja, oko koga se jednoglasno slažu članice Američke privredne komore i srednja, mala, mikro i startup preduzeća, jeste dostupnost radne snage, jedan je od zaključaka godišnjeg istraživanja članica AmCham o ključnim prioritetima za unapređenje poslovnog ambijenta u Srbiji, koje je predstavljeno na godišnjoj konferenciji „Sedmo prolazno vreme“.

Sve više u fokusu kompanija članica AmCham su i institucionalne reforme, koje su u prethodne tri godine imale kvantni skok na listi prioriteta. Prvi prioritet za unapređenje poslovne klime je unapređenje rada pravosuđa prema mišljenju 76% ispitanika, a na drugom mestu nalazi se smanjenje korupcije, koja je ostvarila i najveći skok na 73% sa 38% iz 2013. godine. Na trećem mestu prioriteta nalazi se povećanje predvidivosti poreskog sistema i efikasnost Poreske uprave, koju traži 63% članova, ali se tu vidi poboljšanje u odnosu na period od pre dve godine, kada je ova reforma bila prvi prioritet.  

AmCham kompanije su već treću godinu za redom primetno optimističnije kada je reč o prognozama sopstvenog rasta – čak 78% kompanija očekuje rast poslovanja, dok 61% planira nova zapošljavanja u 2020. godini, što predstavlja rekordni rezultat od kada AmCham radi istraživanje.

Ocena poslovne klime je slabija nego lane, ali i dalje odražava umereno zadovoljstvo kod dve trećine AmCham članica i tek nešto preko polovine uzorka malih i mikro preduzeća. Očekivanja za poboljšanje poslovne klime u narednoj godini su takođe skromnija nego u 2018, a značajnija poboljšanja očekuju se do kraja mandata naredne Vlade.

U uvodnom delu konferencije, prisutnima se obratila predsednica Američke privredne komore Jelena Pavlović, koja je naglasila da 84% ispitanih AmCham kompanija članica nema niti jednog zaposlenog sa minimalnom zaradom, a 94% ispitanika ne koristi subvencije za investicije ili zapošljavanje.

„Ovi podaci još jednom dokazuju da činimo najstabilniji deo naše ekonomije i neskromno želim da kažem da smo primer koji treba pratiti i glas koji treba poslušati.“ izjavila je Jelena Pavlović i podvukla da je članicama AmCham-a od države potrebno da izgradi jake, nezavisne institucije koje će garantovati jednake uslove i identična pravila igre za sve.

Članice AmCham pohvalile su Vladu za početak implementacije eUprave, a dosadašnje najbolje ocenjene reforme su smanjenje budžetskog deficita i administracije za pribavljanje građevinskih dozvola. Najviše posla, kao i prethodnih godina, smatraju da je ostalo u domenu unapređenja zdravstvenih usluga, unapređenja efikasnosti pravosuđa, reformi javnih preduzeća, kao i unapređenja obrazovanja i njegovog povezivanja sa privredom.

Srbija kao investiciona destinacija generalno je bolje ocenjena od Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, a lošije u odnosu na susedne države – članice EU.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da je Vlada Srbije posvećena stalnom unapređenju poslovnog ambijenta, o čemu govori i ovogodišnje dodatno popravljanje rejtinga Srbije na Duing biznis listi, kao i 9. mesto na svetu u izdavanju građevinskih dozvola.

 „Pokazali smo sa reformom građevinskih dozvola da imamo snage da sprovedemo reforme koje mogu da potpuno promene sliku o Srbiji, i da je svrstaju među najbolje zemlje sveta u jednoj oblasti. Ali, naš cilj mora da bude veći od toga, da budemo među najboljima na svetu po ukupnim uslovima poslovanja, a za to je potrebno da i u drugim oblastima budemo još efikasniji u sprovođenju reformi. Očekujemo da nam predstavnici privrede u tome budu podrška, i da se svojim predlozima više uključe u sve što radimo, kako bismo napravili još bolje okruženje za investicije, a time i omogućili brži razvoj Srbije”, kaže Mihajlovićeva.

O istraživanju:

AmCham-ovo istraživanje poslovne klime i poverenja investitora daje prikaz percepcije članstva AmCham-a o poslovnom okruženju i poverenju za dalje ulaganje u Srbiji. Snaga ovog istraživanja leži u činjenici da postoje uporedivi godišnji rezultati, jer je prvo istraživanje o poverenju i zadovoljstvu investitora sprovedeno 2013. godine. Prikupljeni podaci i njihovo poređenje sa rezultatima AmCham istraživanja iz prethodnih godina omogućava praćenje ključnih reformskih kretanja, uspešno sprovedenih reformi, ali i oblasti koje već godinama ostaju u nerešenom statusu – sa vrlo malo, ili gotovo bez ikakvog napretka.

O metodologiji istraživanja:

Ovogodišnje, šesto po redu istraživanje sprovedeno jeu periodu od jula do oktobra 2019. godine, putem kvantitativnog,  anonimnog, elektronskog upitnika i kvalitativnih intervjua metodom „lice u lice“. Kao i prošle godine, uključen je i kontrolni uzorak sačinjen od 100 mikro, malih i startup kompanija okupljenih unutar Privredne komore Srbije, Enece, Startit-a, ICT Hub-a i Impact Hub-a. Cilj uključivanja i poređenja stavova velikih investitora i malih kompanija je jasnije sagledavanje stanja celokupne domaće ekonomije i neophodnih koraka za njen brži rast.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.