Amber Herd odbijena žalba na presudu po kojoj je dužna da Depu plati 10 miliona dolara odštete

0
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Američki sud je odbacio zahtev glumice Amber Herd da se poništi presuda za klevetu koja joj je dosuđena nakon suđenja sa njenim bivšim suprugom i američkim glumcem Džonijem Depom, nakon koje je bila dužna da Depu isplati odštetu u vrednosti od deset miliona dolara, prenosi Gardijan.

Dep je prošlog meseca dobio proces protiv Herdove u građanskom suđenju visokog profila pred sudom u Virdžiniji. Ranije ovog meseca, Herdova je podnela zahtev za poništavanje presude. Njeni advokati su, kako kažu, naveli više faktora koji bi takav zahtev opravdali, uključujući i, kako navode, očigledan slučaj pogrešnog identiteta jednog od porotnika.

Herdovi advokati osporili su presudu na osnovu toga što jedan od sedam porotnika koji su odlučivali u slučaju nikada nije pozvan na dužnost porote.

Ranije ovog meseca, Herd je podneo zahtev za poništavanje Depove presude ili za proglašenje pogrešnog suđenja. Njeni advokati su naveli više faktora, uključujući očigledan slučaj pogrešnog identiteta sa jednim od porotnika. Prema sudskim dokumentima, poziv je dobio 77-godišnji stanovnik okruga u kom se održavalo suđenje, ali se na suđenju pojavio njegov sin, koji ima isto ime i živi na istoj adresi.

Herdovi advokati su tvrdili da je zakon Virdžinije strog u pogledu identiteta porotnika, a slučaj pogrešnog identiteta je osnov za pogrešno suđenje. Oni nisu predstavili nikakve dokaze da je sin, koji je u sudskim spisima identifikovan samo kao porotnik 15, namerno tražio da zameni svog oca, ali su tvrdili da tu mogućnost ne treba zanemariti.

„Sud ne može da pretpostavi, kao što gospodin Dep to traži, da je očigledno nepropisna usluga porotnika 15 bila nevina greška. To je mogao da bude nameran pokušaj da on bude član porote u predmetu visokog profila“, napisali su advokati Herdove u obrazloženju zahteva.

U pisanom nalogu u sredu, sudija Peni Askarejt odbacila je zahtev i navela da je pitanje porotnika konkretno irelevantno i da Herdova može da dokaže da je bilo predrasuda.

“Porotnik je proveren, zasedao je za celu porotu, raspravljao i doneo presudu“, napisala je Askarejt.

“Jedini dokaz pred ovim sudom je da su ovaj porotnik i svi porotnici poštovali svoje zakletve, uputstva suda i naredbe. Ovaj sud je vezan nadležnom odlukom porote”, dodala je.

Herdova još uvek ima mogućnost da uloži žalbu na presudu Apelacionom sudu Virdžinije.