Ambasadorka EU u Crnoj Gori: Regulisanje verskih zajednica nije pitanje za nas i vlada mora da se formira bez mešanja

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Ambasadorka Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa rekla je da treba formirati Vladu Crne Gore bez eksternog mešanja i da je regulisanje verskih zajednica nacionalna nadležnost i EU ne treba da interveniše.

Ona je na predstavljanju izveštaja o napretku Crne Gore rekla da je u izveštaju prepoznat nedostatak dijaloga i nepoverenje među poltičkim akterima.

“Sveobuhvatna revizija izbornog okvira još nije sprovedena. Izbori su rezultirali do sada nezabeleženom promenom u sastavu nove vladajuće većine. Sada je vreme da novi parlament afirmiše široki međunarodni konsenzus, i pokaže u praksi posvećenost reformskoj agendi Crne Gore”, navela je Popa.

Ona je rekla je da je regulisanje verskih zajednica u Crnoj Gori nacionalna nadležnost, te da EU ne treba da interveniše.

Na pitanje Pobjede, zašto u izveštaju EU nije notirano ono što su i crkveni velikodostojnici sami rekli, da su bili deo političkog procesa u Crnoj Gori, Popa je rekla da pitanje verskih zajednica treba da bude uređeno na inkluzivan način i da okupi sve aktere, i da je to nacionalno pitanje.

“Ne treba donositi nikakve preuranjene komentare. Mislim da je važno da se svi okupe, bez eksternog mešanja i da Vlada počne da radi na zatvaranju poglavlja kako bi se ostvario stvarni napredak na putu ka EU”, rekla je Popa.

Popa je rekla da veruje da je proces pregovaranja zasnovan na zaslugama i zavisi od zemlje.

“Pristupanje EU nije nešto što Brisel nameće, Crna Gora ima dobar zakonodavni okvir i implementacija u određenim oblastima je kasnila ali mi ne možemo komentarisati izbore koje su doneli politički establišment prilikom implementacije. To je nešto što svaka Vlada sama određuje, voleli bismo da vidimo brži tempo, i mi smo sigurni da sada kada je otvorila sva poglavlja, Crna Gora treba da sedne za sto i implementira te reforme”, navela je ona.

Vladavina prava je, kako je rekla, ključno merilo napretka Crne Gore, i u tom smislu izveštaj prepoznaje ograničeni napredak koji je ostvaren u poglavlju 24 – vladavina prava.

“Izazovi u pogledu nezavisnosti, profesionalizma efikasnosti i odgovornosti i dalje ostaju”, istakla je Popa.

Popa je rekla i da već više godina za redom, nije registrovan napredak u pogledu slobode izražavanja.

“Iako su usvojeni revidirani medijski zakoni, to je ostalo u senci hapšenja i postupaka pokrenutih protiv urednika portala i građana zbog saržaja koje su objavljivali u toku 2020. godine”, navela je Popa.

Glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević rekao je da novi Izveštaj EK o Crnoj Gori dobijamo u posebnom političkom trenutku, imajući u vidu nedavno održane parlamentarne izbore u Crnoj Gori.

“Novi Izveštaj EK upravo potvrđuje da su izbori bili kompetitivni a kampanja je sprovedena u mirnoj atmosferi, a ton kojim je pisan upućuje na demokratsko sazrevanje crnogorskog društva, na šta smo naročito ponosni”, rekao je Drljević na pres konferenciji povodom predstavljanja izveštaja.

Sada, kako je rekao, očekujemo formiranje nove Vlade, koja će, uveren je Drljević, nastaviti proevropski kurs, s težnjom za ostvarenjem Crne Gore kao prve naredne članice Evropske unije, vodeći se, u prvom redu, najboljim interesom građana.

“Za uspeh u ovom procesu, od nove Vlade i novog saziva Skupštine očekuje se da demonstriraju odlučnost i punu posvećenost agendi pristupanja EU. Za to je, pored ostalog, neophodan dalji dijalog na planu unapređenja izbornog zakonodavstva, kao i stvaranje uslova za popunjavanje čelnih pozicija u sistemu pravosuđa”, naveo je Drljević.

Aleksandar Drljević je rekao da uvek može bolje ali i da Crna Gora može do 2025. da bude članica EU.

“Dobili smo čvrsta uveravanja da su vrata EU otvorena za države Balkana i mislim da je ovaj cilj moguće dostići. Puno je urađeno i naši građani očekuju to od nas”, rekao je Drljević.