Ambasador Ukrajine: “Hteli bismo da i Srbija uvede sankcije terorističkoj državi”

3
PrintScreen/RTS

Ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimr Tolkač rekao je da bi Ukrajinci hteli da računaju na to da će Srbija povećati doprinos u odbrani zajedničkog puta, u pokušaju, kako je rekao, odbrane zajedničkog, evropskog doma. “Veoma bismo hteli da i Srbija uvede sankcije teroritsitčkoj državi, da to učini u onom oblastima kao evropski savez”, rekao je ambasador.

Kako je rekao, Ukrajinci i Srbi žele jedno – da žive u zajedničkom evropskom domu.

„Naš izbor je da branimo zajednički dom. Zato danas plaćamo veliku cenu. Osam godina već traje rat s Rusijom, danas Ukrajina ne brani samo sebe, već one evropske vrednosti naroda koji žele da žive u jednom evropskom domu. To je pravo slobode, pravo na mišljenje, veroispovest, mi pre svega branimo te vrednosti. Zato bismo hteli da računamo da će Srbija povećati doprinos u odbrani našeg zajedničkog puta. Ja bih hteo da to uradi sadašnja vlast. Mi se nadamo boljem i da će Srbija da se pridruži sankcijama i da neće biti neutralni posmatrač. Ako se držimo istih principa i želimo da naša deca uče u ujedinjenoj Evropi, da rade za svoju budućnost, onda očekujemo pomoć od onih koji sa nama brane iste vrednosti“, rekao je ambasador Tolkač, prenosi N1.

Dodao je da se sastajao sa predsenikom i premijerkom Srbije, kao i da je sa Vučićem obilazio izbeglice smeštene u Vranju.

„Video sam u njegovim očima i osetio da on želi mir i saoseća sa našim građanima. To je bilo iskreno saosećanje i Srbija nam daje iskrenu pomoć u tome. Uvek ćemo se sećati te pomoći. To isto mogu da kažem i za premijerku. Ona želi što bolje da nam pomogne. Zahvalni smo srpskom narodu i rukovodstvu“, dodaje Tolkač.

Na pitanje kako gleda na proruske skupove i ispisivanje slova Z po Srbiji, ambasador kaže da bi to pitanje trebalo postaviti izbeglima.

„Rukovodstvo Srbije i predsednik i premijerka čine mnogo za ljude koji su došli, ali kada oni izađu na ulicu i vide slovo Z, juče su ih ljudi sa tim slovom ubijali i terali, a onda u centru grada vide suvenire sa ruskom svastikom, oni se naravno plaše. Postoje i neprijatnije situacije kada na ukrajinskim auomobilima slikaju Z. Mi kao diplomatsko predstavništvo reagujemo i smatramo to fašizmom. Postoji ruska kultuira, tu su Čajkovski, Dostojevski, Gogolj, postoji mnogo toga što se doživljava kao Rusija. A postoji režim koji je tokom mnogo godina Rusiji doneo mržnju prema nama. Koji je pretvorio Ukrajince u naciste u mislima Rusa. Zato je pitanje koga podržavaju ti skupovi u Srbiji. Da li podržavaju rat ili Rusiju kao kulturnu državu?“, pita se ambasador.

Govoreći o situaciji na terenu, Tolkač je rekao da je Ukrajina zaustavila napade ruskih trupa i primorala ih na povlačenje u mnogim pravcima. Dodaje da još postoji znatna prednost Rusije u vidu artiljerije i ljudstvu u pojedinim područjima, kao i u vidu oklopnih vozila.

„Nažalost, Rusija nije odustala od planova da okupira Ukrajinu. Međutim, zahvaljujući našim saveznicima, dolazi veliki broj sistemna koji unapređuju oružanu silu Ukrajine i okupatori su počeli to da osećaju. Shvatajući da se rat ne može dobiti na bojnom polju, Rusija pribegava terorizmu. U toku su masovni raketni napadi na mirna naselja, strada mnogo stanovništva. Žele da nas zastraše i u toku je genocid nad Ukrajincima. To su namerno teroristički akti i potreban nam je efikasni protivraketni sistem“, kaže on.

Rekao je i da su građani prinuđeni da napuste svoje domove, kao i da ih je najviše otišlo u države Evrope.

„Ukrajina je glasala za evropski izbor, pošto većina izbeglica traži utočošte na Zapadu“, poručuje.

Kakva zima čeka Ukrajinu? Ambasador kaže da je to teško pitanje i dodaje da se ne očekuju laku zimu i da se spremaju za dugu borbu.

„Najgore je na okupiranim teritorijama, s obzirom da je Marijupolj skoro potpuno uništen, ubili su desetine hiljada civila, hiljade su deportovane na teritoriju Rusije, slično je sada u Mikolajevu, u pograničnim naseljima černihovske i sumske oblasti. Na privremeno okupiranim teritorijama u toku su krađe, silovanja, otmice, opljačkane stvari se odvoze klamionima, televizori, veš mašine… Za nas nije jasan termin denacifikacija, izgleda da to znači lišavanje Ukrajinaca domova i kućnih aparata“, rekao je.

3 KOMENTARA

  1. E kad se vi gospodine Ambasadore oslobodite Nacista koji 8 god. ubijaju Ruse onda mozete da se nadate necemu. Ovako vi ste za nas Nacisticka drzava a Zelenski poslusna osoba koja slusa šta mu drugi naredjuju.

  2. Posto gospodin Ukrajinac NEZNA da ga upoznam da u njegovoj zemlji njegovom narodu “UKRAJINCI” ima BANDEROSA ,FASISTA .NASLEDNIKA HITLERA i da ih zapad podrzava a iSTOK TREBI mi smo za ISTOK,jer znamo kako smo prosli u tRI RATA .Lupetaliste,pravili sredstva za MASOVNO UNISTENJE specijalno PRAVOSLAVNOG ZIVLJA ,kusajte posledice i daleko ,daleko se klonite sRBIJE.To nije ona SRBIJA KOJU JE NATO BOMBARDOVAO ,to je nOVA SRBIJA KOJOJ “NOVA BITKA NA CERU” nece biti u strahu vec ce sa svojim prijateljima KINOM I RUSIJOM -rasterati tu bagru ogrezlu u zlocinu!

  3. ЊЕ амбасадор Украјине у Србији жели да убеди грађане Србије да рат са Русијом траје 8 година ! Не, рат са Русијом траје стотинак и нешто више дана, преостало време је грађански рат. Грађански рат испровоциран актима власти Украјине, управо из проблема заштите и очувања тих “европских вредности” које су неким грађанима Украјине биле јавно забрањене. Прве жртве су пале управо из тих разлога. И ово што се сада дешава је само последица. Када Србима ово прича, вероватно је свестан свих оних места на којима је Србима на исти начин било веома проблематично да заштите и очувају управо те “европске вредности” и да су у циљу њиховог потпуног одбацивања за Србе организоване и многе фашистичке (“полицијско-редарствене”) акције, чуда ли, идентичне као оне у Донбасу. Чак су и “сценаристи” тих погрома са ових простора нештедимице нудили своје “услуге” и у украјинском “случају”. Али авај. Нит’ је Србија Русија, нит’ је Милошевић Путин. И сада је проблем. И зато Србија не може да уведе санкције Русији, јер то није само “аплаудирање” заједничком путу у ЕУ, на коме би се Србија у том “дому” нашла територијално обогаљена, за разлику од Украјине којој тај “дом” признаје право на државни суверенитет, већ би то био и “аплауз” власти свим оним погромима над Србима, почев од Хрватске, БиХ,.. па све до Косова. Из напред наведеног је ваљда сада јасно да је таква власт у Србији, немогућа. Опозиција да, али власт, сигурно не.

Comments are closed.