Ambasador Švajcarske posetio fabriku za preradu otpada

  0

  Fabriku za preradu otpada švajcarske kompanije Yunirisk u Barajevu, povodom početka rada, posetio je ambasador Švajcarske Urs Šmid. U fabrici će, u skladu sa svim propisima o zaštiti životne sredine, biti prerađivan otpad na osnovu evropski priznate tehnologije.

  „Fabrika kompanije Yunirisk predstavlja jednu od najznačajnijih švajcarskih investicija u Srbiji sa potencijalom za rešavanje velikog broja važnih ekoloških izazova. Takođe, uveren sam da će doprineti približavanju Srbije evropskim standardima u oblasti očuvanja životne sredine i principima cirkularne ekonomije. Veoma mi je drago što švajcarska kompanija Yunirisk imaju priliku da uvede nove tehnologije i priliku za zaposlenje kvalifikovane radne snage“, rekao je NJ. E. Ambasador Švajcarske Urs Šmid.

  Kompanija Yunirisk se bavi zbrinjavanjem opasnog i neopasnog industrijskog otpada –  patentiranom tehnologijom kojom opasan industrijski otpad, na potpuno bezbedan i siguran način, prevodi u neopasan materijal koji ima dalju upotrebnu vrednost i koji se koristi u građevinskoj industriji za proizvodnju cementa. Tehnologija na kojoj se njen rad zasniva se već koristi u zemljama Evropske unije, poput Hrvatske i Holandije, a njen kvalitet potvrđuje i svrstavanje u BAT – Best avaliable technique i  drugo mesto u pogledu inovativnosti u konkurenciji 150 svetskih patenata iz domena tretmana komunalnih muljeva. Dodatno, otvorena je na mestu nekadašnje fabrike IKL u Barajevu, čime je ta lokacija nakon 18 godina neaktivnosti ponovo oživela.

  „Do sada je u kupovinu, rekonstrukciju i adaptaciju objekata, kao i novu proizvodnu liniju uloženo više od pet miliona evra. U narednim fazama predviđena je finalizacija proizvoda u smislu instalacije proizvodne linije za proizvodnju betonskih elemenata. Time ćemo potpuno zaokružiti proizvodni ciklus I ispuniti sve preporuke Zero vaste metodologije“, najavio je generalni direktor kompanije Yunirisk dr. Vladimir Matović. Kompanija Yunirisk uključena je i u projekte valorizacije komunalnih otpada u zemljama Evropske unije i regiona i spremna je da podeli iskustva iz domena separacije i valorizacije komunalnog otpada. Naglašava da fabrika koristi zatvorenu proizvodnu liniju koja ne generiše gasove i otpadnu tehnološku vodu, pa ne postoji negativan uticaj na životnu sredinu. Pored toga, u pogonima se ne tretira radioaktivni, medicinski, visoko toksičan i zapaljiv otpad.

  Trenutno kompanija Yunirisk prerađuje opasan industrijski otpad, uključujući i muljeve od prerade komunalnih voda, i dobija ekološki prihvatljiv neopasan materijal koji se koristi za proizvodnju cementa. „Mi od otpada za koji imamo dozvolu za tretman a koji generišu sve najveće kompanije (Nis, EPS, Bosh, MeiTa, Grundfos, Tarket, Tetrapack, Ball, Mint, Leoni, Fiat, EPS…) na tržištu Srbije pravimo potpuno neopasan materijal koji se koristi u proizvodnji cementa od kojeg je, inače i napravljen veliki broj kuća širom Srbije pa i u Barajevu“, naglašava Matović.

  Nova fabrika zapošljava 80 radnika, od kojih četvrtinu čine meštani Barajeva. Ponosno ističu da rame uz rame rade dve generacije porodica, i pozivaju sve zainteresovane da se prijave za zaposlenje.